Sari la conținut

Medic Ruxandra Dobrescu: când este necesar să ne operăm de glanda tiroidă?

Glanda tiroida
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Glanda tiroida

Glanda tiroidă este un organ în formă de fluture situat la baza gâtului. Eliberează hormoni care controlează metabolismul – modul în care corpul tău folosește energia. Hormonii tiroidieni reglează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv:

  • Respiraţie
  • Ritm cardiac
  • Sistemul nervos central și periferic
  • Greutate corporala
  • Putere musculara
  • Cicluri menstruale
  • Temperatura corpului
  • Nivelurile de colesterol

Glanda tiroidă are aproximativ 2 inci lungime și se află în fața gâtului sub proeminența cartilajului tiroidian numit uneori mărul lui Adam. Tiroida are două părți numite lobi care se află de fiecare parte a traheei și este de obicei conectată printr-o bandă de țesut tiroidian cunoscută sub numele de istm. Unii oameni nu au un istm și, în schimb, au doi lobi tiroidieni separați.

Cum funcționează glanda tiroidă

Tiroida face parte din sistemul endocrin, care este alcătuit din glande care produc, stochează și eliberează hormoni în fluxul sanguin, astfel încât hormonii să poată ajunge la celulele corpului. Glanda tiroidă folosește iodul din alimentele pe care le consumi pentru a produce doi hormoni principali:

  • Triiodotironina (T3)
  • Tiroxina (T4)

Este important ca nivelurile T3 și T4 să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute. Două glande din creier – hipotalamusul și hipofiza comunică pentru a menține echilibrul T3 și T4.

Hipotalamusul produce hormonul de eliberare a TSH (TRH) care semnalează hipofizei să spună glandei tiroide să producă mai mult sau mai puțin T3 și T4 prin creșterea sau scăderea eliberării unui hormon numit hormon de stimulare a tiroidei (TSH).

Când nivelurile de T3 și T4 sunt scăzute în sânge, glanda pituitară eliberează mai mult TSH pentru a spune glandei tiroide să producă mai mulți hormoni tiroidieni.

Dacă nivelurile de T3 și T4 sunt ridicate, glanda pituitară eliberează mai puțin TSH în glanda tiroidă pentru a încetini producția acestor hormoni.

De ce aveți nevoie de o glandă tiroidă

T3 și T4 călătoresc în fluxul sanguin pentru a ajunge aproape la fiecare celulă din organism. Hormonii reglează viteza cu care funcționează celulele/metabolismul. De exemplu, T3 și T4 reglează ritmul cardiac și cât de repede intestinele procesează alimentele. Deci, dacă nivelurile T3 și T4 sunt scăzute, ritmul cardiac poate fi mai lent decât în mod normal și este posibil să aveți constipație/creștere în greutate. Dacă nivelurile T3 și T4 sunt ridicate, este posibil să aveți o frecvență cardiacă rapidă și diaree/scădere în greutate.

Când trebuie să operăm glanda tiroidă?

Este esențială o evaluare completă înainte de operație, cu analize de sânge, o ecografie tiroidiană bine făcută, uneori puncție tirodiană și uneori lucruri ceva mai sofisticate, cum este tomografia computerizată.

Glanda tiroida

Doamna doctor Ruxandra Dobrescu a explicat pe blog-ul domniei sale când este indicată operația glandei tiroide

  • „Când am descoperit un nodul în tiroidă care este suspect de cancer! Asta se întâmplă când analizele arată o valoare crescută a calcitoninei (marker tumoral pentru carcinomul medular tiroidian) sau când puncția tiroidiană cu ac fin ne dă un rezultat de “malignitate” sau “suspect de malignitate”
  • Când descoperim un nodul tiroidian mare, chiar benign (adică care nu e cancer), dacă a crescut atât de mult încât începe să apese pe structurile vecine din zona gâtului și să dea probleme la respirat (dispnee), la înghițit (disfagie) sau voce răgușită (disfonie). În general, un nodul mai mare de 4 cm se operează, chiar dacă nu e cancer, pentru că determină probleme prin dimensiuni.

Când nu e musai, dar ar putea să merite operația?

  • Când avem un nodul care la puncția tiroidiană a ieșit “nedeterminat”, adică există riscul (destul de mare) să fie cancer, dar nu suntem siguri. Alternativă: mai stăm și mai repetăm puncția o dată după câteva luni!
  • Când descoperim un chist în tiroidă (o pungă cu lichid), care nu e cancer dar e mare și se tot reface după ce e golit prin puncție.
  • Când descoperim un nodul sau mai mulți în tiroidă care determină un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidie) și e dificil să tratăm medicamentos sau tratamentul determină reacții adverse. O alternativă ar putea fi administrarea de iod radioactiv care distruge tiroida și trateaza astfel hipertiroidia.
  • La persoanele cu boala Basedow (hipertiroidie prin mecanism autoimun) la care pe tratament medicamentos nu s-a obținut remisia hipertiroidiei după 1.5-2 ani și la care nu se dorește/ nu este indicat tratamentul cu iod radioactiv.

Când NU este indicată operația de tiroidă?

  • Pentru nodulii tiroidieni la care puncția tiroidiană arată rezultat “benign” sau pentru nodulii considerați prea mici pentru puncție tiroidiană
  • În tiroidita autoimună fără noduli sau cu noduli mici/ “benigni”
  • Chisturi tiroidiene mici, necomplicate
  • Senzație de “nod în gât” sau orice alt simptom în zona gâtului dar cu aspect ecografic normal.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel