Sari la conținut

Medic, semnal de alarmă: Bolile cardiovasculare omoară aproape 60% dintre români!

sursa foto: pexel.com

Dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, atrage atenţia că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate. Potrivit statisticilor, în România 1 din 2 persoane au decedat printr-o afecțiune cardiovasculară, aproape dublu față de ponderea la nivelul UE.

”Bolile cardiovasculare omoară aproape 60% dintre români. Este principala cauza de mortalitate. Dacă este să comparăm, de exemplu, cu cancerul, cancerul e undeva la 20%, deci cam la o treime din mortalitatea pe care o avem prin boli de cardiovasculare.

Cum ne aflăm la nivelul Uniunii Europene? Dacă este să luăm comparativ cu alte ţări? Dacă este sa luăm mortalitatea preventibilă? Deci ce am putea preveni prin măsurile pe care le putem lua? Suntem pe primele trei locuri atât la bolile cardiovasculare cât şi la bolile cerebrovasculare. Adică, cu alte cuvinte, stăm foarte prost în acest moment”, a declarat Dragoş Vinereanu la Medika TV.

România, în zona roşie a factorilor de risc

„Dacă este să ne uităm la factorii de risc, adică să mergem în spatele bolilor cardiovasculare, la ceea ce precede apariţia unei boli cardio sau cerebrovascular, infarct, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, ca să le numărăm pe cele mai frecvente, adică la factorii din risc, suntem în ceea care societatea europeană de cardiologie numeşte zona de risc foarte înalt. Adică zona cea mai roşie cu putinţă. Aşadar, trebuie a făcut ceva”, a mai precizat Dragoş Vinereanu.

inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Strategia în privinţa bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare cuprinde 5 aspecte. ”Care sunt cele cinci aspecte? Bineînţeles că, pe primul loc, e prevenţia. Nici nu putea fi altfel.

Pe locul 2 e tratamentul. Şi aici mă refer în special la programele naţionale de sănătate dedicate bolilor cardio şi cerebrovasculare, pe de o parte programe ale Casei şi, bineînţeles, programe pe care le ştim că au fost de succes ale Ministerului Sănătăţii.

Al treilea aspect a fost legat de recuperare. Al patrulea este legat de resursa umană. Ultimul capitol este dedicat cercetării legat mai mai ales de ceea ce numim registrele de boală fiindcă atâta timp cât nu vom avea o situaţie clară a procedurilor pe care le facem, a calităţii procedurilori pe care le facem şi date comparative la nivel naţional nu vom putea să ştim unde trebuie să investim şi nu vom puteţi face o analiză corectă a costurilor”, a mai spus Dragoş Vinereanu, potrivit News.ro.

Bolile de inimă ucid de două ori mai mulți români decât cancerul şi accidentele rutiere

Mehedinți, Teleorman și Olt sunt județele în care ponderea deceselor din cauza bolilor de inima trece de 60% (la nivel național media e de 54%), iar în Timiș, Iași, Sibiu și Satu Mare ponderea deceselor cauzate de boli ale inimii e de sub 50%.

Grupul bolilor cardiovasculare includ afecțiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală și boli ale aparatului circulator cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel