”Medicament” natural. Ce se întâmplă dacă mănânci conopidă?

Conopida proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnică recomandată. Datorită conținutului ridicat în vitamina C, protejează corpul împotriva artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamnă.

Este dovedit că vitamina C este un antioxidant ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, crește imunitatea și poate preveni infecțiile și cancerul. Conopida poate fi considerata o legumă anticancerigenă. Fitonutrienții (antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea funcțiilor ficatului, care neutralizează substanțele toxice. Diverse alte cercetări efectuate în Olanda, SUA și alte țări au arătat beneficiile acestei legume, în lupta împotriva cancerului (de colon, de prostată, de sân, etc).

Pentru a micșora riscul de apariție al cancerului avem nevoie de trei până la cinci porții de legume crucifere pe săptămână. O porție este considerată a fi o ceașcă (124 de grame).

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au realizat studii din care a reieșit faptul că legumele crucifere aduc beneficii sistemului cardiovascular. Fitonutrienții din crucifere mențin un nivel optim al colesterolului și acționează pozitiv asupra sintezei grăsimilor, trigliceridelor.

Consumul regulat de conopidă poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. S-a constatat că o porție de conopidă pe zi ajută la detoxifierea organismului. Conopida nu ar trebui să lipsească din dieta celor care suferă de sindromul intestinului iritabil, colite și boala Crohn. Alte proprietăți importante ale conopidei sunt prevenirea atacului cerebral, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.

Este săracă în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideală pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească, sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze.

Consumul excesiv de conopidă poate provoca umflarea glandei tiroide și o deficiență a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datorează prezenței de compuși de plante cunoscute ca anumiți estrogeni în aceste grup de legume. Prin urmare, se recomandă evitarea de către persoanele cu disfuncții ale glandei tiroide.

Elena Oceanu

Recent Posts

În ce zile NU se spală în Săptămâna Mare! E mare PĂCAT

În unele zile din Săptămâna Patimilor, e păcat să te apuci să speli rufe sau…

27 de minute ago

Zodia lovită de un val de prosperitate. Are șansa să câștige o mulțime de BANI

Camelia Pătrășcanu prevestește prosperitate pentru o zodie. Totodată, și alți nativi se vor bucura de…

57 de minute ago

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

o oră ago

Care sunt semnele care arată că ai energie negativă în jurul tău?

Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…

2 ore ago

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

2 ore ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian