Sari la conținut

Medicament pentru diabetici care dă rezultat fals-pozitiv la drug-test. Cum se procedează legal în astfel de situații?

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Mai multe medicamente utilizate în special primăvara, dar și cele folosite de persoanele cu diabet pot da rezultate fals-pozitive la un eventual control drugtest. Potrivit unei medic de medicină legală, persoanele care folosesc medicamentul oral metformin pot ieși fals-pozitiv la drug test.

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală, pentru Știrile ProTV: „Vorbim despre metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”.

Șapte milioane de români au hipertensiune arterială. Medicamentele, numite beta-blocante, funcționează prin relaxarea vaselor de sânge și încetinirea ritmului cardiac, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Scad, astfel, tensiunea arterială.

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală: „Când vorbim despre antihipertensive, vorbim despre labetalol, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de ritm cardiac. Poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină”.

Medicamentele antihistaminice, dar și medicamentele antialergice reduc simptomele neplăcute ale alergiilor de sezon sau din tot anul, cum ar fi alergia la acarieni. Administrate pentru simptomele alergice, cele două tipuri de medicamente pot da rezultate fals-pozitive la amfetamine. De ce?

valabilitatea permisului de conducere.
Sursă foto: Romania TV

Cum se procedează legal dacă ieși fals-pozitiv de la consumul de medicamente

Testele rapide anti-drog, care se folosesc în trafic, au markeri care se pot lega și de substanțe asemănătoare chimic. Ce facem dacă suntem șoferi și știm că luăm aceste clase de medicamente. Iată cum e legal să procedăm:

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală: „Dacă o astfel de persoană ia un astfel de tratament, ar fi bine totuși să refuze testarea în trafic, e dreptul lui să i se recolteze probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală.

Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi e recolteze probe de sânge sau de urină. Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel