Sari la conținut

Medicamente care te pot lăsa orb. Prof. dr. Monica Pop: Pastilele cu cel mai mare risc sunt acestea

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Prof. dr. Monica Pop

Medicamente care pot duce la orbire. Există multe categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație.

”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizează oftalmologul.

Medicamente care cresc presiunea intraoculară

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculară sunt cele de tip Viagra, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.

”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, exemplifică medicul.

Medicamente care pot afecta vederea

Iată și alte medicamente și clase de medicamente care pot avea un impact negativ asupra vederii:

  • Cloroquina și hidroxiclorochină: Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea malariei și a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic. Pot provoca tulburări ale vederii, cum ar fi vedere încețoșată sau pierderea vederii centrală. Aceste efecte secundare sunt rare, dar pot fi grave.
  • Corticosteroizi: Corticosteroizii sunt utilizați în tratamentul unor afecțiuni inflamatorii sau autoimune. Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente poate crește riscul de dezvoltare a cataractei și de agravare a glaucomului.
  • Tamoxifen: Este un medicament folosit în tratamentul cancerului de sân. Poate crește riscul de dezvoltare a cataractei.
  • Medicamente antipsihotice: Anumite medicamente antipsihotice, cum ar fi clorpromazina și tioridazina, pot provoca efecte secundare oftalmologice, inclusiv cataractă.
  • Medicamente antimalarice: Alte medicamente antimalarice, precum meflochina, pot cauza tulburări oculare, inclusiv vedere dublă sau probleme de focalizare.
  • Medicamente pentru tratamentul diabetului: Diabetul poate avea un impact negativ asupra sănătății oculare, iar anumite medicamente pentru diabet, precum clorpropamidă, pot cauza scăderea vederii sau vedere încețoșată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel