Sari la conținut

Medicamente indicate în bolile cardiovasculare

Medicul cardiolog este cel care poate pune diagnosticul corect și poate indica cel mai eficient tratament împotriva bolilor de inimă

Daniela Șerb

Tratamentele în bolile cardiovasculare sunt fie medicamentoase, fie chirurgicale. Medicul specialist este cel care pune diagnosticul și prescrie investigațiile și tratamentul fiecărui bolnav în parte. Cei mai mulți cardiologi prescriu adulților, pentru tratamentul bolii coronariene, aspirină, un betablocant și o medicație anticolesterol (statine). Acestea din urmă sunt cunoscute ca având efecte secundare, precum durerile musculare sau pierderile de memorie. Orice medic care le prescrie însă va pune în balanță riscurile și beneficiile pentru pacient, protejându- l în fața unui infarct miocardic. Studiile au arătat că statinele reduc, în general, cu proporții de la 20 până la 50% riscul cardiovascular.
Boala coronariană, asociată cu hipertensiunea
Pentru hipertensiune sunt șase clase de medicamente hipertensive pe care medicul le poate prescrie. De punctat ar fi faptul că boala coronariană este asociată și cu hipertensiunea arterială și cu diabetul. O altă boală care se poate trata medicamentos este insuficiența cardiacă. Inima nu mai reușește să-și îndeplinească suficient de bine funcția de pompă. Dacă este în stadiu incipient, insuficiența cardiacă se tratează cu ajutorul unui diuretic care scade tensiunea arterială și previne acumularea lichidelor în țesuturi. Apoi, pot fi prescrise mai multe medicamente printre care și un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei pentru scăderea presiunii de umplere ventriculară și a tensiunii arteriale. În anumite cazuri, medicii
mai prescriu un betablocant, adică un medicament care să reducă din efectele catecolaminelor, cum sunt adrenalina și dopamina din organism, în intenția de a preveni evoluția bolii.
Aritmiile cardiace sunt tulburări de ritm cardiac. Aritmiile sunt însă resimțite de pacienți sub forma palpitațiilor. Metodele de tratare a lor depind de gradul de severitate al bolii, dar și de tipul acesteia. În cele mai multe cazuri, medicii prescriu anticoagulante și aspirină, precum și medicamente care scad ritmul cardiac.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel