miercuri, august 4, 2021
Cele 23 de medicamente noi introduse pe lista compensatelor acum trei luni nu au ajuns nici până acum la bolnavi. Pacienţii cer Ministerului Sănătăţii să ia măsuri urgente ca să beneficieze de noile terapii.

Oamenii sunt indignaţi că încă nu sunt funcţionale comisiile care aprobă protocoalele terapeutice.

Guvernul a aprobat încă din luna noiembrie compensări pentru 23 de medicamente noi folosite pentru tratarea hepatitei B, HIV/SIDA, boli cardiovasculare, boli reumatice cronice, pulmonare şi nu numai.

Pacienţii au aflat că lipsesc protocoalele terapeutice. Ministerul Sănătăţii sustine însă că doar pentru 15 dintre noile medicamente sunt necesare protocoale de prescriere. Şi că au fost elaborate de către fostele comisii de specialitate ale ministerului. Dar numai 9 respectă condiţia de

a nu depăşi plafonul de cheltuieli. Doar pentru medicamentele destinate bolilor reumatice şi psihiatrice e nevoie însă de comisiile de specialitate.

Dar acestea au intrat în blocaj după ce sute de medici au demisionat pentru a preîntâmpina eventualele conflicte de interese şi incompatibilităţile. Unii dintre profesorii care s-au retras sunt revoltaţi de proiectul ministerului privind noile comisii.

Printre propunerile ministerului apare şi conferenţiarul Dan Duiculescu, unul dintre cei mai mari infecţionişti, care însă a murit. Sunt mulţi profesori trecuţi de 70 de ani, dar şi medici care

nu au specialitatea comisiei în care au fost propuşi.

Autorităţile sunt, totuşi, optimiste.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea: “Aceste 23 de medicamente ajung foarte repede la pacienţi, probabil într-o săptămână, cel mult”.

Sursa: TVR.ro.

Ultimele stiri

Parteneri