luni, februarie 6, 2023

Pe lângă bolile organice, sănătatea sexuală a bărbatului poate fi afectată și de cauze psihologice, precum anxietatea sau depresia, dar și din cauza antidepresivelor prescrise pentru aceste afecțiuni!

Nicolae Oprea

Pe lângă bolile organice, sănătatea sexuală a bărbatului poate fi afectată și de cauze psihologice, precum anxietatea sau depresia, dar și din cauza antidepresivelor prescrise pentru aceste afecțiuni!
Disfuncția erectilă (DE) este cel mai important semnal de alarmă că ceva nu merge cum trebuie în organismul bărbatului. Nu doar bolile organice afectează însă „bărbăția”, ci și traumele psihologice. „Aproximativ 20% din cauzele disfuncției erectile sunt de natură psihologică, iar principalele afecțiuni sunt anxietatea, depresia, stresul, eșecul relației de cuplu și teama de intimitate”, spune dr. Cristian Sever Oană, specialist în medicina familiei.
Potrivit medicului, o altă cauză importantă care afectează sănătatea sexuală a bărbatului este tratamentul cu anumite medicamente. Acestea sunt pastilele care pot conduce la disfuncția erectilă:
Antihipertensive
tiazida, spironolactona, clonidina, rezerpina, metil-dopa, beta-blocantele, prazosin.amitriptilina, fluoxetina, paroxetina, sertralina.
Tranchilizante
alprazolam, diazepam, lorazepam, barbiturice.
Anti-androgeni
finasterid, citostatice.
Altele
ranitidina, digoxin, ketoconazol, interferon, indometacin, levo-dopa.
„Desigur, mai există și andropauza, adică declinul natural al funcției sexuale a bărbatului, similară cu menopauza feminină. După 30 de ani, testosteronul scade cu 10% pe decadă de viață. Globulina ce leagă hormonul sexual crește, ceea ce face ca biodisponibilitatea hormonului să scadă. 30% din bărbații peste 50 de ani au simptome de scădere a nivelului testosteronului”.

Te-ar mai interesa: Ceai BENEFIC pentru scăderea tensiunea arterială. ...

Cum se manifestă andropauza
„Manifestările andropauzei sunt treptate și relativ blânde. Nevoia de sex scade din cauza modificărilor comportamentale. Odată cu înaintarea în vârstă, agresivitatea bărbatului scade, acesta devenind mai sensibil, atât emoțional, cât și psihologic. Totodată, la andropauză scade masa și puterea musculară, dar crește grăsimea abdominală. Mai mult, crește riscul bolilor cardiovasculare”, mai spune dr. Oană. Specialistul afirmă însă că andropauza este un fenomen natural care nu trebuie tratat ca o boală, iar activitatea sexuală nu trebuie abandonată, „mai ales acum că avem mijloace farmacologice pentru a ajuta o performanță sexuală satisfăcătoare”.

Te-ar mai interesa: Preotul Cătălin Moroșan se zbate între viață și mo...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private