Sari la conținut

 Medicamentul banal care poate reduce riscul de cancer ovarian

Aspirina
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Noi cercetări despre aspirină

Medicamentul banal care poate reduce riscul de cancer ovarian. Este vorba despre unul dintre cel mai utilizat medicament din lume. Are o istorie îndelungată în tratarea durerii, reducerea febrei și a inflamației, iar acum medicii recomandă aspirina și pentru prevenirea apariției unor probleme de sănătate.

Aspirina poate reduce riscul de cancer ovarian

În acest context, oncologii vin cu o recomandare pentru a reduce riscul de cancer ovarian. Un studiu publicat în JAMA Network Open sugerează că utilizarea frecventă a aspirinei poate reduce riscul de cancer ovarian, indiferent de majoritatea factorilor genetici de risc.

Asocierile dintre utilizarea frecventă a aspirinei și reducerea riscului de cancer ovarian au fost observate la persoanele cu factori de risc genetic.

Cercetătorii din SUA, Australia și Marea Britanie s-au reunit pentru a evalua asocierea dintre utilizarea frecventă a aspirinei și riscul de cancer ovarian.

 Medicamentul banal care poate reduce riscul de cancer ovarian

Utilizarea frecventă a aspirinei a fost definită ca fiind utilizarea zilnică sau aproape zilnică auto-raportată timp de șase luni sau mai mult.

În analiză au fost incluse pacientele cu cancer ovarian, în număr total de 4.476 și 6.659 de participante la control. Aproximativ 1.000 de participante la control au raportat utilizarea frecventă a aspirinei.

Reducerea cu 13% a riscului de cancer ovarian asociat cu utilizarea frecventă a aspirinei nu a fost afectată de scorul de risc poligenic al pacientei (PGS), o evaluare a riscului bazată pe corelațiile genetice cunoscute cu boala.

Reacții adverse

În urma mai multor cercetări, oamenii de știință subliniază că pot apărea evenimente adverse grave în cazul utilizării aspirinei, inclusiv ulcer gastric și accident vascular cerebral hemoragic.

În plus, ratele de cancer ovarian în populația generală sunt scăzute (1,3% dintre femei, potrivit American Cancer Society), iar utilizarea frecventă a aspirinei nu este o măsură preventivă recomandată pentru toate femeile.

Cercetătorii sugerează că utilizarea aspirinei ar putea fi utilă în mod selectiv pentru persoanele cu scoruri PGS mai mari de cancer ovarian pentru a îmbunătăți profilul de risc beneficiu-dăunător al utilizării frecvente a aspirinei, potrivit medicalxpress.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel