duminică, martie 26, 2023

Medicamentul banal care scade riscul de cancer „silențios” la femei. Utilizarea frecventă a unui analgezic comun ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian, au descoperit oamenii de știință.

Un nou studiu a arătat că administrarea zilnică de aspirină ar putea reduce probabilitatea de a dezvolta boala.

Medicamentul banal ce reduce riscul de cancer ovarian

„Descoperirile acestui studiu sugerează că utilizarea frecventă a aspirinei poate reduce riscul de cancer ovarian, indiferent de susceptibilitatea genetică a unei persoane la cancerul ovarian”, au scris cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Otrava care provoacă boli grave și cancer. Medic r...

Ei au reunit datele din opt studii efectuate de Consorțiul Asociației Cancerului Ovarian între 1995 și 2009 în SUA, Marea Britanie și Australia.

Analiza lor a acoperit 4.476 de paciente cu cancer ovarian non-mucinos (un tip rar al bolii) și 6.659 de participante de control care nu au avut cancer, toate cu vârsta cuprinsă între 49 și 66 de ani.

Dintre cele cu cancer, 13% au folosit frecvent aspirină, comparativ cu 15% dintre participanții de control.

Cercetătorii au definit utilizarea frecventă a aspirinei ca fiind administrarea medicamentului zilnic – sau aproape zilnic – timp de șase luni sau mai mult. Și au evaluat susceptibilitatea pacienților la cancer folosind un scor poligenic – acesta măsoară cât de probabil aveți să dezvoltați o boală pe baza genelor dumneavoastră.

Te-ar mai interesa: Expert: Modul în care boala Parkinson poate fi det...

„Utilizarea frecventă a aspirinei a fost asociată cu un risc redus cu 13% de cancer ovarian non-mucinos. Reducerile riscurilor au fost cele mai mari pentru seroase de înaltă calitate și tumori endometrioide”, au spus cercetătorii.

Aspirina scade riscul unor tipuri de cancer și crește șansele de supraviețuire a cancerului de sân

Aceste rezultate sugerează că susceptibilitatea genetică moștenită la cancerul ovarian, bazată pe variantele genetice comune identificate în prezent, nu modifică asocierea de protecție dintre utilizarea frecventă a aspirinei și cancerul ovarian.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 27 Martie- 2 Aprilie. Mihai Voropchi...

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că scorul poligenic al pacientelor – care măsura susceptibilitatea lor la cancer – nu a avut un efect asupra calităților protectoare ale aspirinei.

„Lucrările viitoare ar trebui să continue să exploreze rolul utilizării aspirinei pentru prevenirea cancerului ovarian în rândul persoanelor care sunt cu risc mai mare de cancer ovarian”, a sugerat echipa de cercetare.

Te-ar mai interesa: Părintele Cleopa: Cum să ne izbăvim de lucruri nec...

S-a descoperit că aspirina scade riscul unor tipuri de cancer și crește șansele de supraviețuire a cancerului de sân.

Cu toate acestea, studiile anterioare au avertizat, de asemenea, că utilizarea frecventă a acestui analgezic ar putea provoca sângerări interne la persoanele peste 60 de ani.

Și, în timp ce unora le-a fost recomandată o doză zilnică de aspirină dacă sunt expuși unui risc genetic de apariție a bolilor de inimă, un alt studiu a constatat că a cauzat probleme cardiace la persoanele cu hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și boli cardiovasculare. Acesta a fost și cazul dacă fumau sau erau obezi.

Te-ar mai interesa: A murit Ionuț! Tânărul a stat două luni în comă pr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private