Sari la conținut

Medicamentul care poate reduce riscul de infarct miocardic și AVC cu 94% pentru ACEȘTI pacienți

atac de cord
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamentul ce ar putea reduce riscul cardiac brusc cu 94%

Există un medicament promițător care ar putea reduce semnificativ un factor de risc genetic legat de colesterol de care mulți oameni nici măcar nu sunt conștienți.

Lipoproteina(a), un tip de colesterol „rău”, este un factor de risc comun pentru bolile de inimă, potrivit American Heart Association ( (AHA), cauzat în mare parte de genetică și transmis de la membrii familiei. Nivelurile crescute de Lp(a) pot provoca acumularea de placă în inimă, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau alte probleme grave de sănătate.

Însă, chiar dacă aproximativ 20% din populația lumii are niveluri crescute de Lp(a), acestea sunt în mare parte asimptomatice. Deși un test de sânge poate detecta niveluri ridicate de Lp(a), acesta nu face parte dintr-un panel lipidic standard care verifică tipurile de colesterol despre care vorbește toată lumea.

Medicamentul ce ar putea reduce riscul cardiac brusc cu 94%

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a inclus un total de 320 de participanți, toți având 40 de ani sau mai mult și având niveluri ridicate de Lp(a). Participanții au primit fie un medicament injectabil, numit lepodisiran, fie un placebo.

În cele din urmă, niveluri reduse de Lp(a) au fost măsurate la cei care au primit lepodisiran. De fapt, medicamentul a redus Lp(a) cu o medie de 93,9% pentru cei care au primit cea mai mare doză.

Mai mult, efectele pozitive ale medicamentului au fost măsurate timp de un an sau mai mult în rândul participanților care au primit cea mai mare doză.

Concluziile studiului – compilate de o echipă de cercetare formată din profesioniști din domeniul sănătății de la Clinica Cleveland, Universitatea din Texas Southwestern, Institutul Victorian al Inimii din Australia și compania farmaceutică Lilly – au fost, de asemenea, prezentate la Sesiunile Științifice din 2025 ale Colegiului American de Cardiologie.

Unul dintre coautorii studiului, Steven Nissen, MD, director academic al Institutului de Inimă, Vascular și Toracic de la Clinica Cleveland, a subliniat importanța studiului clinic de fază 2, în contextul în care nu există terapii pentru scăderea colesterolului specifice acestui factor de risc genetic.

„Din păcate, nu există terapii aprobate pentru scăderea colesterolului, specifice acestui factor de risc genetic, iar schimbările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, nu oferă reduceri semnificative”, menționând, de asemenea, că reducerile „semnificative și susținute” ale Lp(a) din studiu au fost foarte încurajatoare.

Reducerea riscului cardiovascular ereditar pentru pacienții cu niveluri ridicate de Lp(a) a fost mult timp o nevoie critică neacoperită. Aceste rezultate oferă speranță pentru o opțiune de tratament pe termen lung și durabilă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel