Sari la conținut

Medicamentul celebru care dă absolut totul peste cap! Te trimite direct la endocrinolog

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Medicamentul celebru care dă absolut totul peste cap! Tiroidă este o glanda endocrinăsituată la baza porțiunii anterioare a gâtului, cu rol important în reglarea metabolismului și a altor funcții esențiale ale organismului. Dereglările glandei tiroide pot duce la apariția unor afecțiuni, cele mai comune fiind legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni.

Medicamentul celebru care dă absolut totul peste cap! Te trimite direct la endocrinolog

Iar iodura de potasiu, dacă este utilizată preventiv, poate provoca dereglarea glandei tiroide.

Medicii şi autorităţile atrag atenţia că administrarea de pastile cu ioduă de potasiu fără recomandarea specialiştilor poate provoca dereglarea glandei tiroide.

Directorul Departamentului relaţii cu presa din cadrul Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, spune că în caz de nevoie, acest medicament va fi distribuit de autorităţile sanitare.

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic

„Populația trebuie să știe că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează în această perioadă asigurarea stocurilor, conform recomadărilor Institutului Național de Sănătate Publică”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, producerea şi stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației, de către autoritățile sanitare, din fiecare județ”, spune Oana Grigore.

Sugari, copii, femei gravide şi femei care alăptează, risc de a dezvolta cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv

Mai mult, populaţia cu risc de a dezvolta cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este formată din sugari, copii, femei gravide şi femei care alăptează. Medicamentele cu iod din farmacii conţin o cantitate foarte mică, insuficientă în cazul unei eventuale expuneri la iod radioactiv, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel