Sari la conținut

Medicamentul-minune care ar putea trata forme agresive de cancer. Cum pot fi distruse celulele canceroase care „rămân nemuritoare”

simptome infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semne infarct miocardic

O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU), din Singapore, a descoperit că un medicament autorizat şi în Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienţilor cu leucemie, ar putea fi reproiectat pentru a viza un subset de cancere care, în prezent, nu dispune de opţiuni de tratament ţintit şi care este adesea asociat cu rezultate slabe.

Acest subgrup de cancere reprezintă 15 % din toate tipurile de cancer şi este deosebit de răspândit în special în cazul tumorilor agresive, cum ar fi osteosarcomul (tumoare osoasă) şi glioblastomul (tumoare cerebrală), conform News.ro.

Cum pot fi distruse celulele canceroase  care „rămân nemuritoare”

Aceste celule canceroase „rămân nemuritoare” prin intermediul unui mecanism de alungire alternativă a telomerilor (ALT), însă echipa a demonstrat că ponatinib, un medicament autorizat şi în UE împotriva leucemiei, blochează etape-cheie din mecanismul ALT care duce la eşecul acestuia.

Raportându-şi constatările pe baza experimentelor de laborator şi a studiilor preclinice pe animale, oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentul a ajutat la reducerea tumorilor osoase (un tip de cancer ALT) fără a provoca pierderea în greutate, un efect secundar comun asociat cu medicamentele pentru cancer. Descoperirile sunt publicate în revista ştiinţifică Nature Communications.

În urma descoperirilor, cercetătorii spun că sunt la un pas de a dezvolta o opţiune terapeutică ţintite pentru cancerele ALT, pentru care nu există până în prezent tratamente ţintite aprobate clinic. „O caracteristică proeminentă a cancerului este capacitatea sa de a se sustrage morţii celulare şi de a dobândi o replicare nedeterminată – cu alte cuvinte, de a rămâne nemuritor – ceea ce poate face prin mecanismul de prelungire alternativă a telomerilor (ALT).

În timp ce o parte considerabilă a celulelor canceroase depinde de acest mecanism, nu există nicio terapie ţintită aprobată clinic”, a declarat dr. Maya Jeitany, conducătorul studiului şi cercetător principal la facultatea de ştiinţe biologice a NTU.

Telomerii sunt „capacele” protectoare de la vârful fiecărui cromozom, care poartă ADN-ul uman. La fiecare diviziune celulară, o bucată din telomeri este tăiată în mod natural, până când aceştia devin prea scurţi, ceea ce duce la moartea celulelor.

Majoritatea celulelor canceroase ocolesc acest proces prin activarea unei enzime numite telomerază, care prelungeşte telomerii, astfel încât celulele se pot replica la nesfârşit. Cu toate acestea, aproximativ 15% dintre celulele canceroase îşi prelungesc telomerii prin căi alternative, în loc să activeze telomeraza. Acest mecanism este cunoscut sub numele de alungirea alternativă a telomerilor (ALT).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel