Sari la conținut

Medici: Aceste băuturi roșii sunt cele mai bune pentru hipertensiune arterială

suc de sfeclă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zili
sfeclă roșie are un efect preventiv și complementar tratamentului pentru inimă

Medici: Aceste băuturi roșii sunt cele mai bune pentru hipertensiune arterială!

Trei băuturi roșii trebuie să fie prezente în dieta persoanelor cu hipertensiune arterială , precum și a celor care doresc să se protejeze de aceasta. Potrivit medicilor  Igor Strokov și Natalia Denisova, sucurile de sfeclă roșie și de roșii sunt cele mai potrivite pentru acest scop.

În primul caz, este mai bine să bei o băutură dintr-o legumă crudă, dar nici una fiartă nu va strica. Experții includ și ceaiul de hibiscus roșu în listă.

Băuturi pentru hipertensiune arterială

„Oamenii de știință au descoperit capacitatea sfeclei de a scădea tensiunea arterială nu cu mult timp în urmă, în 2008. În timpul unui studiu, au descoperit următorul fapt: consumul unui pahar de suc de sfeclă roșie pe zi (250 ml) reduce presiunea la pacienții cu prehipertensiune arterială și, de asemenea, ajută pentru a crește elasticitatea vaselor de sânge și a slăbi componenta inflamatorie. Datorită acestui fapt, dezvoltarea ulterioară a hipertensiunii și a aterosclerozei a fost inhibată”, spune Natalia Denisova, citând rezultatele unui studiu.

Doza ideală de suc pe zi

„Cercetătorii au comparat două tipuri de suc: din sfeclă roșie crudă și cea fiartă. Efectul a fost observat în ambele loturi, dar la sucul crud a fost puțin mai puternic. Doza ideală este de 250 până la 500 ml suc pe zi în 1-2 doze” , adaugă expertul.

Sfecla roșie conține și cele mai importante componente: betainele și betaninele, care sunt antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi. Datorită acestora, sucul de sfeclă roșie are un efect antioxidant mai puternic decât sucurile de rodie, merișor, mere, roșii, portocale și morcovi.

Sucul de sfeclă roșie, efect preventiv și complementar tratamentului prescris

suc sfeclă roșie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Expertul consideră că sucul de sfeclă roșie are un efect preventiv și complementar tratamentului prescris. Dr. Denisova sfătuiește să nu se lase dus de automedicație, iar dacă apar probleme de sănătate, să consulte imediat un medic.

„Cercetările arată că sucul de roșii poate avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii”, spune nutriționistul Igor Strokov.

Potrivit medicului, aproximativ 500 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani au fost examinați cu privire la sănătatea lor cardiovasculară.

„Timp de un an, subiecții au consumat atât suc de roșii nesărat cât au fost dispuși să consume. În acest timp, au ținut un jurnal al consumului zilnic de suc de roșii și au înregistrat atât modificările stării lor de sănătate, cât și rezultatele examenelor medicale. „Rezultatul este uimitor – 20% dintre participanții care au avut inițial tensiune arterială mare au reușit să o îmbunătățească cu un pahar de suc de roșii pe zi”, a comentat dr. Strokov despre studiu.

Comparativ cu începutul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut de la o medie de 141,2 la 137,0 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică de la o medie de 83,3 la 80,9 mmHg. Sucul de roșii este bogat în nutrienți importanți care susțin sănătatea, în special sistemul imunitar.

Printre altele, roșiile conțin: Vitamina C vitamina A potasiu acid folic vitamina K Dr. Strokov adaugă că cei care se luptă cu hipertensiunea ar trebui să acorde atenție ceaiului de hibiscus roșu. Este bogat în antioxidanți.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel