Sari la conținut

Medici de familie vor oferi îngrijire paliativă pacienților cu cancer

În 5 ani numărul bolnavilor de cancer din România care împreună cu familiile lor vor primi imediat după diagnosticare îngrijire paliativă de bază de la medicul lor de familie ar putea crește la 60.000 prin suplimentarea bugetului de asistență medicală primară

Potrivit datelor din raportul OMS 2014 până în anul 2030 vor fi 25 de milioane de noi cazuri de cancer pe an în întreaga lume. În România cele mai recente studii (2016) estimează 1 milion de bolnavi diagnosticați cu cancer iar specialiștii în domeniu spun că numărul medicilor oncologi de la noi din țară a scăzut la 250-300.

Organizația Mondială a sănătății afirmă că îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu o boală incurabilă, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale.

Îngrijirea paliativă reprezinta îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, problemele psihologice, sociale şi spirituale au importanţă majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiiile acestora.

Îngrijirea paliativă poate fi inițiată de medicul de familie, din momentul diagnosticării, în paralel cu tratamentul curativ. Inițieriea timpurie a acestui tip de îngrijire, ajută pacientul dar și familia prin înțelegerea și acceptarea diagnosticului, cunoșterea bolii și a schimbărilor pe care le aduce, conștientizarea faptului că simptomele pot fi tratate, alegerea în cunoștință de cauză a tratamentelor potrivite, pentru fiecare etapă și manifestare a bolii, cunoașterea drepturilor sociale și a rolului important pe care familia îl are în procesul de îngrijire. Cine ar putea să fie un „ghid” mai bun pentru pacientul care a început această „călătorie”, decât medicul de familie care cunoaște istoricul pacientului și al familiei sale?

HOSPICE Casa Speranței a pus la punct și a testat în ultimele 39 de luni, un întreg sistem prin care medicii de familie din România dobândesc abilități și cunoștințe de bază în îngrijire paliativă pentru a deveni linia întâi de sprijin pentru acei pacienti care la un moment dat primesc diagnosticul oncologic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel