Sari la conținut

Medici și asistente prinși că luau șpagă pentru pensionare anticipată pe caz de boală sau invaliditate

Sursă foto: realitatea.net
75 de persoane au dat bani ca să obțină pensie de caz de boală

Patru persoane, dintre care doi medici, o asistentă şi o infirmieră, au fost reţinute de procurori, pentru că luau șpagă pentru pensionare anticipată pe caz de boală sau invaliditate

Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii, a anunţat, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Un grup format dintr-un medic oftalmolog, un medic de expertiză, o asistentă și o infirmieră din Gorj au fost reținuți sub suspiciunea că au orchestrat o schemă menită să permită pensionarea anticipată a unui număr considerabil de persoane, invocând motive de boală sau invaliditate.

Schema pusă la cale de cei patru implica solicitarea de șpagă în sume semnificative și alte bunuri în schimbul facilitării procesului de pensionare. Un medic expert în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, cu responsabilități în examinarea cererilor pentru pensionare anticipată pentru invaliditate, a fost identificat ca principalul suspect. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată (75 de acte materiale) și de spălare de bani în formă continuată.

75 de persoane au dat șpagă pentru pensionare anticipată

Conform anchetatorilor, în perioada 3 iulie – 8 august 2023, medicul EIA a primit mită de la 75 de solicitanti de pensii, aceștia oferind sume cuprinse între 400 și 1.000 de lei. Banii erau transmiși în plicuri, inserate apoi printre documentele medicale depuse. În colaborare cu o infirmieră și o asistentă medicală, medicul folosea intermediari pentru identificarea persoanelor dispuse să ofere mită, primind în schimb și alte bunuri.

Procurorii susțin că, în urma acestei scheme ilegale, medicul ar fi achiziționat trei apartamente cu banii obținuți ilegal.

„S-a reținut, totodată, că în perioada 2016 – 2022 suspectul EIA a conceput și pus în aplicare o schemă infracțională de schimbare și transfer de bunuri, de disimulare a provenienței reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziția a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceștia fiind oficial finanțatorii achizițiilor celor trei apartamente cumpărate de soția suspectului EIA în anii 2017, 2018 și 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 de euro și 230.005 lei.

În perioada 2015 – 2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocații, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro și 529 dolari, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice pentru întreținerea familiei. Soția suspectului este casnică, nu a avut serviciu în toată perioada analizată.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că suspectul EIA a consumat prin cheltuieli curente pentru întreținera familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a și efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum de 150.906 lei pentru care nu au fost identificate documente justificative”, spun procurorii gorjeni, potrivit Mediafax. 

Procurorul a decis miercuri implementarea unor măsuri asiguratorii, inclusiv poprirea contului suspectului EIA în limita sumei de 150.906 și sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (un apartament în Cluj și unul în București). În plus, medicul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore.

O asistentă și o infirmieră luau mită pentru a influența emiterea deciziilor de pensionare

Suspecta TM, asistentă medicală la Casa Județeană de Pensii Gorj, este investigată pentru luare de mită în formă continuată. Acuzațiile vizează perioada 3 iulie – 8 august 2023, în care ar fi primit mită de la solicitantii deciziilor de pensionare, în intervalul orar 9 – 10 dimineața și la finalul programului, în jurul orelor 11.30. TM ar fi primit sume cuprinse între 100 și 300 de lei, precum și diverse produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum) în schimbul facilitării procesului de pensionare. Aceasta a fost, de asemenea, reținută.

Suspecta LI, infirmieră la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, este cercetată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată. Se presupune că, în urma unei înțelegeri infracționale cu EIA și TM, LI a primit și a remis sume de bani, între 400 și 500 de lei, către EIA pentru a influența emiterea deciziilor de pensionare. LI a fost de asemenea reținută.

Medic oftalmolog, emiterea de certificate false de încadrare la grad de handicap

Suspecta AT, medic oftalmolog, este investigată pentru luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare la fals intelectual și complicitate la dare de mită și înșelăciune. Se crede că, în perioada august 2022 – august 2023, AT a întocmit în fals referate de specialitate și a aplicat fals parafa și semnătura pe fișe medicale, primind în schimb mită. Prin documente false, AT ar fi determinat emiterea în fals de certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare și permise de conducere. Medicul oftalmolog a fost și el reținut.

Investigația a implicat 13 percheziții desfășurate în 12 locații din Târgu Jiu și un imobil din comuna Padeș, județul Gorj.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel