marți, martie 28, 2023

Steatoza hepatică non-alcoolică, cunoscută și sub numele de „ficat gras”, este o afecțiune cauzată de acumularea de grăsime în ficat. Aceasta poate fi provocată de o dietă bogată în grăsimi, dar există și alți factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, cum ar fi consumul excesiv de zahăr. 

Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, care este un factor de risc major pentru steatoza hepatică. Zahărul este, de asemenea, un carbohidrat simplu, care este rapid digerat si asimilat de organism. Aceasta poate duce la creșteri bruște ale nivelului glicemiei ceea ce poate duce la o suprasolicitare a ficatului și la acumularea de grăsime în acest organ.

Te-ar mai interesa: Analiza gratuită care poate depista cancerul înain...

„Ficatul este organul cheie care metabolizează glucoza și grăsimile din sânge. Consumul excesiv de zahăr poate suprasolicita acest organ și poate duce la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate declanșa steatoza hepatică,” a precizat dr. Jason Fung, medic specialist în tratamentul obezității și al diabetului.

Zahărul poate declanșa și agrava steatoza hepatică

Ficatul este responsabil pentru metabolizarea glucozei și a grăsimilor din sânge, iar un consum excesiv de zahăr poate suprasolicita acest organ. Ficatul poate converti excesul de glucoză în grăsime și o poate stoca, ceea ce poate duce la steatoză hepatică.

Te-ar mai interesa: Se aşteaptă o nouă pandemie! A început goana după ...

„Zahărul este una dintre cele mai periculoase substanțe din dieta noastră modernă. Consumul excesiv poate duce la obezitate, diabet și boli de inimă, precum și la steatoză hepatică,” atrage atenția dr. Robert Lustig, endocrinolog pediatric și expert în tratarea obezității.

De asemenea, zahărul poate contribui la inflamații în organism, ceea ce poate agrava steatoza hepatică. Consumul excesiv de zahăr poate duce la un risc crescut de boli de inimă, diabet și alte afecțiuni cronice, precum și la steatoză hepatică.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre demență și osteoporoză. Densitatea...

O altă cauză comună a steatozei hepatice este obezitatea. Persoanele obeze au un risc crescut de a dezvolta acestă afecțiune din cauza acumulării de grăsime în organism. Consumul excesiv de carbohidrați rafinați, cum ar fi zahărul și făina albă, poate contribui la obezitate și, prin urmare, la steatoza hepatică.

De asemenea, un consum excesiv de sare poate duce la steatoza hepatică. Sodiul din sare poate contribui la retenția apei în organism și poate duce la o creștere a presiunii în vasele de sânge, ceea ce poate duce la inflamații și acumularea de grăsime în ficat.

Te-ar mai interesa: Pancreas inflamat: semnele apar în primele zile de...

În plus, un consum excesiv de proteine poate duce, de asemenea, la steatoza hepatică. Consumul excesiv de proteine poate duce la o suprasolicitare a ficatului și poate cauza acumularea de grăsime în organ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private