Sari la conținut

Medicii atrag atenția: „Această plantă nocivă sporește numărul bolnavilor de astm”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Una dintre cele mai răspândite specii de buruieni care apariține genului Ambrosia este specia Ambrosia astemisiifolia, cunoscută în popor și sub denumirea de iarbă de paragină sau iarba pârloagelor, floarea pustei a luat cu asalt Capitala. Crește lângă Parlament, lângă Academia Română, lângă școli și lângă blocuri. Planta este nocivă și  sporește numărul bolnavilor de astm, spun medicii, care trag un semnal de alarmă.

Din datele oferite de Ministerul Sanatatii din Romania, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.”

Poliana Leru – medic alergolog: „Ambrozia este o problemă de sănătate publică. Polenul de ambrozie este puternic alergizant și numărul de pacienți care sunt sensibilizați și au manifestări clinice de alergie la ambrozie este din ce în ce mai mare. Problema afectează persoane care nu au avut alergii și produce un risc de complicații care se pot adăuga altor patologii și pot rezulta boli grave, cum ar fi astmul.

Reacția autorităților:

Adrian Vigheciu – consilier municipal București: „Sunt foarte multe terenuri proprietate publică, nu mai spunem de terenurile proprietate privată, care sunt năpădite de ambrozie! Știți ce se întîmplă? Sunt foarte mulți proprietari care au proprietăți neîngrijite și care spun: Domnule, cum să mă tragă pe mine la răspundere Municipalitatea, în condițiile în care ei nu sunt capabili să-și facă în propria curte treaba! Avem foarte multe legi care nu se mai respectă în București!”

Cum apare alergia

Alergia la ambrozie apare atunci când o cantitate mică de polen este inhalată și ajunge în căile respiratorii. Organismul vede acest polen, aparent banal, drept un corp străin care trebuie eliminat. Drept urmare, declanșează un răspuns imunitar pentru a elimina „invadatorul”.

Este suficientă o concentrație de polen mai mică de 30 grăuncioare/m3 pentru a declanșa reacția alergică. Mai mult, persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar și atunci când există 1-2 grăuncioare de polen/m3.

Unde se întâlnește Ambrozia?

Pentru că se adaptează ușor la condițiile pedoclimatice, în România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, cu excepția zonei montane și a delaurilor înalte, deoarece ambrozia preferă solurile nisipoase și ușor alcaline.

Ambrozia crește spontan, pe terenurile lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, dar și pe terenurile lipsite de vegetație sau în grădini, parcuri sau terenuri neîngrijite.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare altor forme de alergie la polen. Dacă în cazul astmaticilor agravează simptomele și poate provoca tuse și respirație șuierătoare, pentru persoanele alergice determină simptome precum:

  • strănut;
  • nas înfundat;
  • secreții nazale apoase (rinoree);
  • cefalee;
  • iritații ale ochilor;
  • mâncărime în gât;
  • pierderea mirosului;
  • somnolență;
  • oboseală cronică.

În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca șoc anafilactic. Acesta debutează brusc și apare într-o formă severă, putând duce la obstrucția căilor aeriene și chiar deces.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: