Sari la conținut

Medicii de familie şi din ambulatoriu pun piciorul în prag: Negocierile cu CNAS reprezintă un armistiţiu temporar, nu o rezolvare!

Medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
studenți la medicina

Negocierile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care au avut loc săptămâna trecută, reprezintă un „armistiţiu temporar, nu o rezolvare”, susţin medicii de familie şi din ambulatoriu, care spun că este „imperios necesar” să se găsească soluţii de finanţare în sistem.

„Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistiţiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluţii de finanţare acum, nu după această dată. Se impune finanţarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie şi a celei de ambulatoriu.

Ne manifestăm deschiderea de a colabora, a identifica disfuncţionalităţile din sistem şi de a găsi soluţii. Pacienţii din România au nevoie de acces la toate segmentele de îngrijire, în funcţie de nevoile lor, nu poate fi gândit un sistem sanitar funcţional fără o bază solidă: medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Medic de familie
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii cer „responsabilitate deplină” din partea guvernanţilor

Totodată, se solicită „responsabilitate deplină” din partea guvernanţilor şi un cadru legislativ stabil şi predictibil. „Dacă până la 1 iulie 2024 nu veţi fi găsit soluţii să creşteţi finanţarea pentru ambulatoriul de specialitate şi pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!

Reducerea cu aproximativ 30% a finanţării ambulatoriului de specialitate şi a medicinei de familie, coroborat cu creşterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficienţă a altor sectoare economice, se traduce într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate”, se precizează în comunicat.

Comunicatul este semnat de preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), Cosmin Alexandrescu, preşedintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), Angela Mazdrag, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Luminiţa Zane, şi preşedintele SNMF, Dina Mergeani.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel