Sari la conținut

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Sursă foto: captură ecran AP News

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu dintre România şi ţara vecină.

„Ieri a avut loc o prelevare de organe la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, acestea au fost oferite către România, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări.

Echipa din Spitalul Parhon s-a deplasat de urgenţă cu avion de la SMURD până la Sofia unde a efectuat prelevarea şi ulterior s-a întors la Iaşi pentru a le transplanta, noaptea trecută”, informează ANT.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit sursei citate de Agerpres, colaborarea pentru schimbul de organe oferă posibilitatea ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienţi compatibili într-o ţară.

Anul trecut au avut loc patru prelevări din afara ţării, două în Bulgaria şi două în Republica Moldova, iar România a trimis un cord şi un ficat către aceste două ţări. Prelevarea de miercuri a fost prima din altă ţară din acest an. Până în prezent, în 2024, au fost 33 de donatori în moarte cerebrală şi peste 100 de transplanturi de organe, a precizat ANT.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel