miercuri, august 10, 2022

Medicii din India avertizează împotriva practicii de a folosi balega de vacă în convingerea că va îndepărta COVID-19, spunând că nu există dovezi științifice pentru eficacitatea acesteia și că riscă să răspândească alte boli, conform Reuters.

Pandemia de coronavirus a provocat devastări asupra Indiei, cu 22,66 milioane de cazuri și 246.116 decese raportate până acum. Experții spun că numărul real ar putea fi de cinci până la 10 ori mai mare, iar cetățenii din întreaga țară se luptă să găsească paturi de spital, oxigen sau medicamente, lăsând pe mulți să moară din lipsă de tratament.

Te-ar mai interesa: Primul ajutor în caz de înec. Medic român: După 4-...

În statul Gujarat din vestul Indiei, unii credincioși merg la adăposturile pentru vaci o dată pe săptămână pentru a-și acoperi corpurile în balegă și urină de vacă, în speranța că le va spori imunitatea împotriva coronavirusului sau îi va ajuta să se recupereze.

În hinduism, vaca este un simbol sacru al vieții și al pământului și, de secole, hindușii au folosit balegă de vacă pentru a-și curăța casele și pentru ritualurile de rugăciune, crezând că are proprietăți terapeutice și antiseptice.

„Vedem … chiar și medicii vin aici. Credința lor este că această terapie le îmbunătățește imunitatea și pot merge la pacienții fără teamă”, a declarat Gautam Manilal Borisa, manager asociat la o companie farmaceutică, care a spus că practica l-a ajutat să-și revină de COVID-19 anul trecut.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

Participanții la astfel de ritualuri așteaptă ca mixtura de balegă și urină să se usuce pe corpurile lor, iar apoi îmbrățișează vacile și practică yoga. Ulterior, ei se spală cu lapte.

Medicii și oamenii de știință din India și din întreaga lume au avertizat în repetate rânduri împotriva practicării tratamentelor alternative pentru COVID-19, spunând că pot duce la un sentiment fals de securitate și pot complica problemele de sănătate.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP: Taurii sunt norocoșii zodiacului, leii s...

„Nu există nicio dovadă științifică concretă că balega sau urina de vacă ar mări imunitatea împotriva Covid-19. Există riscuri de sănătate asociate consumului sau întinderii pe corp a excrementelor pentru că alte boli se pot răspândi de la animal la om”, a spus Dr. JA Jayalal, președintele național al Asociației Medicale Indiene.

Unii medici atrag atenția că această practică ar putea chiar favoriza răspândirea coronavirusului pentru că implică un ritual cu multe persoane fără respectarea distanțării.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bucov. Psihiatrul Gabriel Diaconu: ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private