Sari la conținut

Medicii ne avertizează! Ce boli grave ne pândesc dacă nu ne tratăm cariile dentare

Mergem la dentist numai atunci când ne doare. La capitolul igienă stăm rău, folosim puțină pastă de dinți, iar periuța o schimbăm rar.

Trebuie știut însă că problemele stomatologice ne pot afecta sănătatea organismului. Ele pot provoca boli grave, precum cancerul sau afecțiuni cardiovasculare. În cavitatea bucală se găsesc cel puțin 500 de specii de microorganisme.

Ele se hrănesc cu resturi de mîncare și elimină acid,care demineralizează smalțul, și particule sulfuroase volatile. Infecțiile dentare și cariile netratate conduc la dispersarea bacteriilor în sînge, putînd duce la apariția afecțiunilor rinichilor, articulațiilor, infecțiilor cailor respiratorii sau chiar la afecțiuni cardiovasculare.

Unele studii arată chiar și că ar există o legătură între boală parodontală și bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul cerebral.

În același timp, au existat și cazuri de cancer  generate de problemele dentare.

În cazul unor lucrări degradate sau de proastă calitate, în mucoasa bucală pot să apară iritări și netratate apar ulcerații, elementul principal care duce la instalarea unei tumori.

În același timp, infecțiile de la nivelul unui dinte cariat dezvoltă bacterii nocive, care pot ajunge la inimă, la creier și în stomac.

Tratarea unui dinte bolnav costă mult mai puțin decât tratamentul pentru oricare dintre afecțiunile de care ne-am putea îmbolnăvi dacă nu am face acest lucru.

Este bine, în același timp, să avem o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, cereale, fasole, care întăresc dintii și gingiile. Orice fibră alimentară crudă ajută la curățarea dinților. Vitaminele C și D nu trebuie să ne lipsească pentru o dantură sănătoasă.

Lipsa vitaminei C duce la slăbirea gingiilor, care ajung să sângereze, iar dacă ai deficit de vitamina D, te poți trezi că ți se mișcă dintii, pentru că suportul osos este slăbit.

O igienă corectă a cavitații bucale este cea mai sigură cale de a ține bolile departe de noi.

Controlul stomatologic de specialitate este necesar pentru a depista din timp cariile și orice mici afecțiuni.

Igiena nu trebuie, desigur, neglijată, periajul trebuie realizat corect, schimbarea periuței de dinți trebuie să se realizeze la fiecare trei-cinci luni.

Și ața dentară fluorurată este extrem de importantă pentru că putem elimina resturile de mîncare dintre dinți, unde periuța de dinți nu poate face acest lucru. Studiile arată că folosirea ei pentru igiena suprafețelor interdentare duce la o scădere a ratei carierii cu pînă la 50%.

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel