Sari la conținut

Medicii radiologi au răbufnit: Fără TVA la sutiene!

Sursa foto: pexel.com

Profesioniștii din domeniul sănătății atrag atenţia că femeile sunt „afectate în mod disproporționat” de taxa pe valoare adăugată (TVA) în cazul sutienelor și că lenjeria intimă ar trebui tratată ca o necesitate, scutită de această taxă, la fel ca produsele de protecţie şi igienă menstruale.

Mai exact, medicii radiologi susțin că orice taxă care crește costul sutienelor descurajează femeile să cumpere produse de calitate, iar cele prost adaptate cresc șansele de a se confrunta cu dureri fizice și disconfort.

În prezent, femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân, fie că este vorba de o mastectomie totală sau parțială sau de o chistectomie, sunt scutite de TVA la achiziționarea anumitor sutiene.

Efectele negative ale alegerii unor produse de proastă calitate

Radiologii diagnosticieni din Marea Britanie, care efectuează radiografii, RMN și tomografii, vor susține la o conferinţă de specialitate din oraşul Leeds că TVA afectează în mod disproporționat femeile și ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea, scrie Sky News.

Aceștia spun că problemele musculo-scheletice, care pot duce la absențe de la locul de muncă, pot fi cauzate de sutienele prost ajustate.

Propunând moțiunea în timpul conferinței lor anuale de trei zile din Leeds, delegații vor spune: „Cei care poartă un sutien de mărime D sau mai mare au deseori dureri de spate, dureri de umeri și dureri de gât, din cauza greutății sânilor lor.

Purtarea unui sutien de bună calitate și bine ajustat ar putea atenua unele dintre aceste probleme și ar putea reduce timpul de concediu medical pentru probleme musculo-scheletice, potrivit sursei citate de G4media.ro.

Impunerea TVA-ului la sutiene afectează în mod disproporționat femeile. Impozitarea sutienelor ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010”. Potrivit site-ului de colectare de date Statista, suma medie cheltuită pe un sutien în Marea Britanie în 2020 a fost de 15-30 de lire sterline.

TVA pentru alte produse menstruale a fost eliminată în 2021

În ianuarie, TVA-ul pentru chiloții menstruali a fost eliminat în urma unei campanii a mărcilor, a comercianților cu amănuntul, a grupurilor de femei și a ecologiștilor.

Taxa de 20% a rămas în vigoare și atunci când TVA pentru alte produse menstruale a fost eliminată în 2021, deoarece chiloții menstruali, concepuți pentru a fi purtați ca alternativă la tampoane și pansamentele sanitare, au fost clasificați ca articole de îmbrăcăminte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel