Sari la conținut

Medicii solicită o lege care să îi protejeze când greșesc. „S-a ajuns prea departe!”

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, susține că medicii s-au săturat să fie huliți și anunţă o nouă lege a malpraxisului, care să detensioneze situația medic-pacient.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că instituţia pe care o conduce intenţionează ca în primăvara acestui an să propună o nouă lege a malpraxisului, el estimând că într-un an actul normativ va putea fi adoptat.

O nouă lege malpraxis

”Noi intenţionăm ca în aprilie-mai să mergem în Parlament să putem să avem o discuţie cu un grup de parlamentari care să-şi asume acest proiect (al unei noi legi a malpraxisului – n.r.) şi, bineînţeles, el trebuie construit. Probabil va dura un an de zile tot parcursul legal”, a declarat Daniel Coriu pentru digi24.ro

Președintele Colegiului Medicilor a subliniat că este nevoie de o astfel de lege pentru restabilirea încrederii societăţii în corpul medical.

”Succesul este esenţial, pentru că va reuşi să restarteze relaţia medic-pacient, va reuşi să aşeze pe alte baze ceea ce se întâmplă acum, această ruptură între medic şi pacient, între medic şi societate. Nicicând breasla medicală nu a fost atât de mult hulită, atât de mult blamată. Ceva trebuie să se întâmple.

Noi toţi trebuie să facem ceva să reparăm, pentru că o societate modernă are nevoie de un corp medical puternic şi trebuie să fim ajutaţi să depăşim acest moment. Este în interesul tuturor şi în interesul pacientului, în primul rând, ca lucrurile să meargă”, a mai preşedintele Colegiului Medicilor, la digi24.ro.

În cadrul inteviului pentru emisiunea „În fața ta” pentru sursa menționată, președintele Colegiului Medicilor a vorbit și despre discrepanța distrubiției medicilor la nivelul județelor din țară.

medici

Dezechilibru major în distribuţia medicilor

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că peste jumătate dintre medicii din România sunt concentraţi în Capitală şi în cinci judeţe ale ţării, în timp ce în restul judeţelor profesează doar 27.000 din totalul de 55.000 de medici cu drept de liberă practică. Conform datelor oficiale, sunt trei judeţe în ţară care au mai puţin de 300 de medici.

„Avem un dezechilibru major în distribuţia medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică. Dintre aceştia, peste 50%, în jur de 30.000 sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi, deci zonele universitare, acolo sunt concentraţi jumătate din medici României. Restul, 36 de judeţe, au în jur de 27.000 de medici. Avem 12 judeţe cu sub 500 de medici, trei judeţe cu sub 300 de medici, aici ne aflăm”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România duminică, la Digi 24.

Conform acestuia, judeţul Tulcea are 250 de medici.

Daniel Coriu susţine că şi în ceea ce priveşte unele specialităţi medicale există dezechilibre.

Preşedintele Colegiului Medicilor admite că oboseala unui medic, faptul că sunt situaţii în care după 24 de ore de gardă un medic trebuie să rămână în spital pentru a-şi verifica pacienţii, pot să-l facă pe acesta să facă greşeli.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel