Din cuprinsul articolului
Medicul avertizează: Mierea este un antibiotic natural, dar prezintă riscuri pentru persoanele cu diabet zaharat, probleme hepatice și hipertensiune arterială. Dar, potrivit medicului rus Dr. Nadejda Cernîșakova, în unele cazuri, utilizarea sa poate avea efecte adverse.
Când nu ajută mierea

Specialistul explică faptul că, în ciuda ingredientelor sale benefice, mierea poate irita membrana mucoasă a gâtului. Motivul este polifenolii conținuți în ea, care într-o membrană de mucoasă liberă sau inflamată poate provoca iritații suplimentare și pot intensifica tusea.
„Mierea poate face înjurătura în gât datorită polifenolilor pe care le conține. Când membrana mucoasă este relaxată, mierea poate provoca iritații suplimentare și poate agrava tusea”, subliniază Dr. Chernyshova.
Atenție la diabet și tulburări metabolice
Persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atente. Chiar și o cantitate mică de miere poate crește nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, medicul recomandă diabeticilor să controleze cantitatea potrivită și, dacă este necesar, să ajusteze doza de medicamente.
În plus, utilizarea excesivă – mai mult de trei linguri pe zi – poate duce la o sarcină pe pancreas și tulburări metabolice.
Cine trebui să evite mierea
Copiii sub trei ani nu trebuie să consume miere din cauza riscului ridicat de reacții alergice. De asemenea, produsul nu este recomandat persoanelor cu boli hepatice, hipertensiune arterială, hipertensiune arterială și obezitate. În aceste condiții, mierea poate agrava echilibrul metabolic și poate tensiona sistemul cardiovascular.
Cel mai util tip de miere
Dr. Cernyshova subliniază că cea mai eficientă este mierea de hrișcă, în special pentru persoanele cu hipertensiune arterială și anemie.
„Se caracterizează printr-o culoare maro profundă, cu o ușoară nuanță roșiatică. Acest cupru este bogat în fier și antioxidanți, ceea ce îl face deosebit de util pentru persoanele care suferă de anemie și pentru întărirea vaselor de sânge”, a spus medicul.
În plus, mierea de hrișcă poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială.
Cum recunoști mierea adevărată
Potrivit expertului, mierea de calitate ar trebui să fie densă și aromată.
„Dragulă are o aromă luminoasă, naturală. Mierea de hrișcă are o aromă ușor tartă, care amintește de iod, în timp ce mierea de lime miroase a flori”, a spus Dr. Chernyshova.