Sari la conținut

Medicul curant al lui Dinu Patriciu, despre boala care i-a adus sfârșitul omului de afaceri

Omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a dat ultima suflare în această dimineaţă la Londra din cauza unei infecţii pulmonare. Omul de afaceri suferea de o boală hepatică şi pentru asta a avut nevoie de transplant, intervenţie chirurgicală realizată la Milano.

Boala hepatică de care suferea avansase, iar medicii l-au pus din nou pe lista de transplant pentru a primi un ficat nou. Ciroza hepatica este o afectiune potential amenintatoare de viata, care apare atunci în ţesutul hepatic se dezvolta fibroza. Ţesutul fibrotic înlocuieşte ţesutul hepatic sănătos şi îl împiedică să funcţioneze normal. Ciroza apare după mulţi ani de inflamare a ţesutului hepatic. Se manifestă prin oboseală, umflarea picioarelor, lichid acumulat în abdomen, icter, mâncărimi, învineţire de la traumatisme minore, scăderea în greutate, dureri abdominale, infecţii frecvente.

Dacă în urmă cu 50 de ani, medicii au observat creșterea numărului de bolnavi cu afecțiuni cardiace, acum, aceleași tendințe se observă în cazul bolilor ficatului. Profesorului Mihai Voiculescu, președintele Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sănătății și medicul curant al lui Dinu Patriciu, până la plecarea acestuia în afara țării, explică pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate românilor aceste boli.

Numărul românilor care suferă de hepatita B și C este de ordinul milioanelor, iar riscul de transmitere a acestor boli nu este de neglijat. Stilul de viață e responsabil, de asemenea, de boli ale ficatului care acum zeci de ani erau o raritate. Ce să mâncăm ca să ne protejăm ficatul? De ce apare ficatul gras, cum se transmit hepatitele B și C în România, ce este de făcut pentru a le preveni și trata, aflați dintr-un interviu oferit de profesorul Mihai Voiculescu, medic la Institutul „Fundeni” din București și colaborator la Clinica ExMedica.

Știrile care tratează problematica afecțiunilor ficatului sunt foarte citite. De unde vine interesul românilor pentru bolile ficatului?

– Prof. dr. Mihai Voiculescu: Adesea m-am întrebat dacă atenționarea populației în legătură cu bolile de natură virală sau de natură metabolică nu este o exagerare ce poate îngrijora populația. Răspunsul este categoric nu, întrucât în toate țările lumii se observă o creștere reală a numărului de îmbolnăviri prin boli hepatice, tot așa cum acum 50 de ani s-a observat o creștere evidentă a numărului de boli cardiace. Explicația creșterii numărului de îmbolăviri prin boli hepatice de cauză metabolică, ca de exemplu ficatul gras de cauză neealcoolică sau alcoolică, ține de faptul că regimul alimentar din zilele noastre este modificat substanțial față de alimentația populației din urmă cu 50 de ani.

De ce credeți că s-a întâmplat asta? 

Elementul nou intervenit este faptul că bugetul de timp de care mai dispunem pentru a pregăti feluri de mâncare proaspete, în bucătărie, este din ce în ce mai scurt sau, practic, a dispărut. Așa că am ajuns, un procent tot mai mare dintre noi, să mâncăm produse semi-preparate sau preparate industrial care s-au îndepărtat mult față de obiceiurile alimentare de pe alte vremuri. Se gătește cu foarte multe grăsimi, dulciuri și făinoase. Toate acestea, prin cantitatea ridicată de calorii cuplate cu sedentarismul tot mai evident al populației,  duc la depozitarea excesului de calorii, sub formă de grăsimi, inclusiv în ficat.

Ce ar fi de făcut pentru a contracara aceste tendințe?

Fără a aduce o ofensă industriei alimentare, este clar că bucătăria tradițională românească bazată pe prepararea zarzavaturilor, sub formă cât mai proaspătă și a creșterii animalelor în curte, hrănite, de asemenea, natural, conferă certe avantaje față de produsele conservate sau animale hrănite sau forțate să se dezvolte accelerat cu hormoni si antibiotice. 

Avem un număr foarte mare de persoane infectate cu virusurile B și C, iar riscuri există în continuare. Cum se transmit, din moment ce transfuziile de sânge sunt relativ sigure? 

În cazul bolilor hepatice de cauză virusală, acestea au crescut ca frecvență nu numai în România, dar și în întreaga lume din cauza faptului că se transmit mai ușor de la o persoană la alta în condițiile în care se călătorește mai lesne cu mașina sau cu avionul, astfel încât persoane cu infecții din zone geografice recunoscute pentru numărul mare de bolnavi, ajung în țări unde populația este nevaccinată și nepregătită să facă față acestor infecții. Mă refer la infecția cu virusurile B și C. Atragem atenția că nu dispunem de protecție prin vaccinare împotriva virusului C astfel încât tatuajele, inserțiile de cercei, alte manevre practicate în cabinete private, cu obiecte nesterilizate sau insuficient sterilizate, conduc la transmisia infecției cu virus hepatic C.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel