Sari la conținut

Menopauza: 7 sfaturi pentru a face față schimbărilor hormonale

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Care este diferența dintre perimenopauză și menopauză

În jurul vârstei de 50 de ani, menopauza este o etapă obligatorie care provoacă adesea disconfort. Dar stați liniștită: există soluții! Sfaturile noastre pentru a vă însoți în această perioadă crucială.

La ce vârstă se intră la menopauză? Este imposibil de prezis când o femeie va intra la menopauză. Faptul că a avut sau nu copii sau că a avut o pubertate timpurie nu face nicio diferență. O singură observație: în Franța, vârsta medie se situează între 45 și 55 de ani.

1.Vârsta menopauzei

Vârsta menopauzei este determinată, în esență, de factori genetici. Dacă discutați cu mama sau sora dvs. mai mare pentru a afla ce vârstă au ele vă poate da o indicație.

2. Prevenție boli cardiovasculare și osteoporoza

Trecerea prin menopauză între 41 și 58 de ani este o situație normală. Înainte de vârsta de 41 de ani, menopauza este considerată precoce și necesită terapie de substituție hormonală pentru a preveni bolile cardiovasculare și osteoporoza.

Notă: fumatul tinde să devanseze vârsta menopauzei cu unul sau doi ani. În schimb, obezitatea o poate împinge înapoi.

O menopauză târzie (după 55 de ani) necesită o monitorizare ginecologică. Riscul de cancer de sân crește ușor din cauza expunerii hormonale prelungite.

3. Renunțați la testele hormonale

Testele de sânge nu sunt utile în premenopauză. Un examen clinic este mai fiabil: prezența sau absența simptomelor de menopauză (bufeuri, transpirații nocturne, oboseală etc.) și faptul că menstruația s-a oprit sau nu vă va ajuta să stabiliți dacă sunteți sau nu la menopauză.

4. Așteptați un an fără menstruație

Un an fără menstruație este definiția menopauzei dată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, în primii doi ani, poate exista o trezire ovariană, cu apariția menstruației și dureri de sân și de stomac.

5. Minimizați bufeurile

O senzație bruscă de căldură pe tot corpul? Frecvența bufeurilor variază foarte mult de la o femeie la alta. 20% nu simt nimic. Și în timp ce 40% spun că sunt deranjate, doar 10% sunt handicapate de roșeață și transpirație. Tratamentul hormonal al menopauzei este cel mai eficient mod de a combate aceste neplăceri. Bufeurile durează în medie câteva luni, dar pot dura mai mulți ani.

6. Tratați uscăciunea vaginală

Ca urmare a deficitului de estrogeni, peretele vaginal devine mai subțire și mai sensibil, ceea ce poate face ca actul sexual să fie dureros. Ginecologul poate sugera atunci un tratament local pe bază de estrogeni, sub formă de ovule și/sau de cremă, care se aplică de două sau trei ori pe săptămână.

Femeile care au avut cancer la sân îl pot folosi fără riscuri, deoarece trecerea în sânge este minimă. Acest tratament restabilește grosimea epiteliului vaginal. Îi restabilește funcția și apărarea naturală împotriva infecțiilor fungice. Se pot folosi și lubrifianți, dar efectul lor este temporar.

7. Probleme urinare: vorbiți despre ele

Mucoasa vaginală este mai sensibilă la atacurile bacteriene, ceea ce înseamnă că există riscul apariției infecțiilor urinare. Pentru a preveni acest lucru, tratamentul sugerat este același ca și pentru uscăciunea vaginală: ovule și/sau cremă pe bază de estrogeni.

În ceea ce privește vezica urinară, aceasta poate să apară sau să se agraveze în timpul menopauzei, deoarece mușchii perineului tind să se relaxeze. Ea poate fi ameliorată cu un tratament hormonal la menopauză (HRT) și chiar cu un tratament local cu estrogeni, ppotrivit Sante Magazin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: