sâmbătă, decembrie 10, 2022

Menopauza inseamna incetarea functiei ovariene, atat de secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cat si a functiei ovulatorii. Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor.

Varsta de debut se considera minim normal ca fiind 40 ani. Anterior acestei varste, se considera ca menopauza este prematura, iar patologia ei face subiect separat in endocrinologe si ginecologie.

Te-ar mai interesa: Cât timp poți avea cancer fără să știi. Multe neop...

Cazurile femeilor care au menstruatie si dupa 55 de ani sunt, de asemenea, de urmarit din cauza riscului de hiperplazie de endometru (mucoasa uterina) si a cancerului de san.

Specialiști în fecundație in vitro din Marea Britanie au pus la punct o procedură medicală care să le permită femeile să amâne menopauza cu până la 20 de ani.

Medicii afirmă că operația ar putea să ajute mii de femei care suferă de probleme cardiace sau de osteoporoză, care sunt accentuate de menopauză.

Însă procedura vizează, în primul rând, să întârzie apariția simptomelor obișnuite ale menopauzei, care merg de la anxietate, deprimare, bufeuri, transpirații nocturne, libido redus și până la probleme de somn.

Te-ar mai interesa: 3 lucruri pe care să nu le ții sub pat. Pot atrage...

Operația le este oferită femeilor cu vârsta de peste 40 de ani și costă între 7.000 și 11.000 de lire sterline.

Medicii spun că procedura păcălește ceasul biologic al femeii să creadă că este mai tânăr. Asta înseamnă că femeile ar putea avea copii și la 60 de ani, scrie cotidianul The Times.

Cum se poate amâna menopauza?

Medicii preleveaza un fragment de tesut ovarian care este apoi congelat, pentru a-l pastra intact. Deocamdata aceasta procedura a fost aplicata unui numar de noua femei si a durat aproximativ 30 de minute la fiecare.

Te-ar mai interesa: Divorțul anului în România. Își spun ADIO după o c...

Apoi, la instalarea menopauzei, tesutul va fi grefat pe o parte a corpului bine irigata cu sange, cum ar fi axila. Daca tesutul va supravietui grefei, va permite cresterea nivelului hormonilor in organism, ceea ce va intarzia menopauza.

”Este primul proiect din lume care ofera o criogenare a tesutului ovarian al femeilor sanatoase, numai pentru a amana menopauza”, a declarat directorul medical care se ocupa de acest proces, Yousri Afifi, pentru Sunday Times.

Te-ar mai interesa: Acid uric ridicat: ALIMENTE pe care trebuie să le ...

Medicii folosesc deja un proces similar pentru a asigura fertilitatea fetelor si femeilor care fac tratament de cancer.

Recomandari generale

Pana la instalarea completa a menopauzei, contraceptia trebuie urmata prin protectie locala sau dispozitiv intrauterin daca exista anterior, intrucat exista inca risc de sarcina nedorita.

Osteoporoza apare progresiv, dar in primii ani de la menopauza se pierde rapid masa osoasa, deci trebuie luate masuri.

Te-ar mai interesa: Băutura care crește riscul de demență. Mulți român...

Plusul in greutate poate fi controlat prin dieta stricta si miscare fizica.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private