Sari la conținut

Menopauza prematură poate crește riscul de insuficiență cardiacă și fibrilația atrială. Menopauza prematură afectează 1% dintre femeile cu vârsta sub 40 de ani

femeie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pentru femei, declinul cognitiv poate începe mult mai devreme de 50 de ani

Menopauza prematură poate crește riscul de insuficiență cardiacă și fibrilația atrială. Menopauza prematură afectează 1% dintre femeile cu vârsta sub 40 de ani

Menopauza înainte de vârsta de 40 de ani este asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială, potrivit unui studiu. Studiul a inclus aproape 1,4 milioane de femei, iar riscul de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă nou-apariție crește odată cu vârste mai tinere de menopauză.

Concluziile studiului au fost publicate în revista „European Heart Journal”.

Menopauza prematură poate crește riscul de insuficiență cardiacă și fibrilația atrială

Femeile cu menopauză prematură ar trebui să fie conștiente de faptul că pot avea mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială decât celelalte femei”, a spus autorul studiului, dr. Ga Eun Nam, de la Korea University College of Medicine, Seul, Republica Coreea.

„Acest lucru poate fi o motivație bună pentru a îmbunătăți obiceiurile stilului de viață cunoscute a fi legate de bolile de inimă, cum ar fi renunțarea la fumat și exercițiile fizice”.

Boala cardiovasculară apare de obicei cu până la 10 ani mai târziu la femei decât la bărbați.

Se crede că femeile aflate în premenopauză beneficiază de efectul protector al estrogenului asupra sistemului cardiovascular. Oprirea menstruației și scăderea ulterioară a nivelului de estrogen pot face femeile mai vulnerabile la bolile cardiovasculare.

Menopauza prematură afectează 1% dintre femeile cu vârsta sub 40 de ani

Studiile anterioare au descoperit o legătură între menopauza prematură (înainte de 40 de ani) și precoce (înainte de 45 de ani) și bolile cardiovasculare în general, dar dovezile pentru insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială sunt limitate.

Acest studiu a examinat asocierile dintre menopauza prematură, vârsta la menopauză și insuficiența cardiacă incidentă și fibrilația atrială.

Datele au fost obținute de la Sistemul Național de Asigurări de Sănătate din Coreea (NHIS), care oferă control de sănătate cel puțin o dată la doi ani și include 97% din populație. Studiul a inclus 1.401.175 de femei în postmenopauză cu vârsta de 30 de ani și peste care au finalizat controlul de sănătate NHIS în 2009.

Participantele au fost urmărite până la sfârșitul anului 2018 pentru insuficiență cardiacă și fibrilație atrială.

Au fost colectate informații despre:

  • demografie,
  • comportamente de sănătate
  • factori de reproducere,
  • inclusiv vârsta la menopauză și utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT).

Vârsta la menopauză a fost clasificată ca:

  • sub 40,
  • 40 până la 44,
  • 45 până la 49
  • 50 de ani sau mai mult.

Menopauza prematură a fost definită ca având ultima perioadă menstruală înainte de vârsta de 40 de ani.

Aproximativ 28.111 (2 la sută) participanți au avut un istoric de menopauză prematură. La aceste femei, vârsta medie la menopauză a fost de 36,7 ani. Vârsta medie la înscrierea la studiu pentru femeile cu și fără antecedente de menopauză prematură a fost de 60, respectiv 61,5 ani. Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 9,1 ani, 42.699 (3,0 la sută) au dezvoltat insuficiență cardiacă și 44.834 (3,2 la sută) au dezvoltat fibrilație atrială.

Femeile cu menopauză prematură au avut un risc cu 33% mai mare de insuficiență cardiacă și cu 9% mai mare de fibrilație atrială

Cercetătorii au analizat asocierea dintre antecedentele de menopauză prematură și insuficiența cardiacă incidentă și fibrilația atrială după ajustarea în funcție de vârstă, fumat, alcool, activitate fizică, venit, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, dislipidemie, boală cronică de rinichi, boală coronariană, HRT și vârsta la menarha.

Femeile care au avut menopauză prematură au avut un risc cu 33% mai mare de insuficiență cardiacă, cu 9% mai mare de fibrilație atrială, comparativ cu cele care nu au suferit-o.

Cercetătorii au analizat apoi asocierile dintre vârsta la menopauză și incidența insuficienței cardiace și a fibrilației atriale, după ajustarea pentru aceiași factori ca în analizele anterioare. Riscul de insuficiență cardiacă incidentă a crescut pe măsură ce vârsta la menopauză a scăzut.

Comparativ cu femeile cu vârsta de 50 de ani și peste la menopauză, cele cu vârsta cuprinsă între 45 și 49, 40 și 44 de ani și sub 40 de ani la menopauză au avut un risc cu 11%, 23% și, respectiv, 39% mai mare de insuficiență cardiacă incidentă.

În mod similar, riscul de fibrilație atrială incidentă a crescut pe măsură ce vârsta la menopauză a scăzut, cu 4%, 10% și 11% mai mari riscuri pentru cei cu vârsta între 45 și 49, 40 până la 44 și, respectiv, sub 40 de ani la menopauză, în comparație cu femeile cu vârsta de 50 de ani și peste la menopauză.

Autorii au spus că mai mulți factori pot explica asocierile dintre vârsta menopauzei, insuficiența cardiacă și fibrilația atrială, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen și modificările distribuției grăsimii corporale.

„Concepția greșită că bolile de inimă afectează în primul rând bărbații a însemnat că factorii de risc specifici sexului au fost în mare măsură ignorați. Se acumulează dovezi că trecerea la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani poate crește probabilitatea bolilor de inimă mai târziu în viață.

Studiul indică faptul că antecedentele reproductive ar trebui luate în considerare în mod obișnuit pe lângă factorii de risc tradiționali, cum ar fi fumatul, atunci când se evaluează probabilitatea viitoare de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială”, a concluzionat Dr. Nam.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel