Sari la conținut

Cele mai bune remedii naturiste pentru menopauză. Mențin echilibrul hormonal și combat bufeurile

menopauza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Menopauza și viața intimă.

Menopauza tratament naturist. Menopauza este o etapă naturală și firească din viața oricărei femei. În unele situații, menopauza e însoțită de simptome supărătoare cum sunt bufeurile, iritabilitatea, depresia. Pentru a le combate, multe femei apelează la terapia de subtituție hormonală. Totuși, aceasta nu e indicată tuturor pentru că poate avea o serie de riscuri. 

Există însă și alternative naturale la terapia hormonală. Vi le prezentă, pe cele mai cunoscute, în cele ce urmează.

Cohoș negru, tratament naurist pentru menopauză

Cohoșul negru este unul dintre cele mai populare și mai studiate remedii naturiste pentru bufeuri. Este eficient în cazul femeilor care nu doresc să apeleze la tratamentele de substituție hormonală sau la antidepresive pentru a trata simptomele menopauzei.

Cohoșul negru se găsește sub mai multe forme: capsule, tablete sau ceaiuri.

Se pare că efectul lui este similar cu al serotoninei produse de creier, ameliorând depresia și reglând temperatura corporală.

Cu toate acestea, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA (NNCIH), cercetările rămân până în prezent mixte. În general, eficacitatea cohoșului negru ca tratament pentru menopauză rămâne să fie demonstrată.

Lemnul dulce

Lemnul dulce este una dintre cele mai bogate surse de fitoestrogen din lume, fitoestrogenul având asupra femeilor aceleaşi efecte ca estrogenul secretat de ovare. O linguriţă de tinctură de lemn dulce diluată în 100 ml de apă de 3-4 ori pe zi ajută la eliminarea bufeurilor, a transpiraţei abundente, a stărilor de iritare şi de asemenea, previne osteoporoza şi uscarea mucoasei vaginale.

Valeriana

Valeriana este recomandată în special în cazurile în care ne confruntăm cu insomnii sau stări de anxietate și neliniște mai severe, având efecte sedative mai puternice. Se administrează sub formă de tinctura, câte 1 linguriţă într-un pahar cu apă înainte de culcare. În cazul tratamentului cu valeriană, trebuie să avem în vedere faptul că aceasta poate genera somnolenţă, astfel încât nu este indicat să se administreze ziua atunci cand avem de făcut anumite acţiuni care necesită o bună atenţie şi focalizare. De asemenea, tratamentul cu valeriană nu se întrerupe brusc, deoarece aceasta poate dăuna echilibrului emoţional. Vom reduce treptat dozele până la încheierea tratamentului.

Un remediu foarte bun contra osteoporozei este ceaiul de călţunul-doamnei: 1 linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită, se infuzează 5 minute. Se bea câte o cană pe zi timp de patru săptămâni, după care se face o pauză de două săptămâni, apoi cura se reia.

Coada-şoricelului

Coada soricelului este remediul recomandat de majoritatea fitoterapeuţilor pentru combaterea efectelor menopauzei. Se beau două cani de infuzie de coada soricelului pe zi (1 linguriţă de plantă la o cană de apă). Se poate administra şi sub formă de tinctură, câte o linguriţă diluată într-un pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi.

Salvia, tratament naturist pentru menopauză

Salvia este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, întrucât reglează temperatura corpului, are efect antisudorific şi normalizează activitatea endocrină. Salvia este recomandată în menopauză şi pentru că împiedicăacumularea de lichide în organism şi având rol detoxifiant, reduce apetitul excesiv.

Creţişoara

La fel ca şi salvia, creţişoara este o plantă extrem de benefică pentru vindecarea diferitelor afecţiuni feminine. Este indicată în menopauză în special pentru ca este un antihemoragic foarte bun. Ciclul menstrual abundent şi sângerările puternice de la debutul menopauzei pot fi ameliorate semnificativ cu ajutorul tratamentului cu creţişoară. Se administrează, ca şi salvia, sub formă de pulbere măcinată fin cu ajutorul râşniţei de cafea (câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi), se va ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Administrarea plantelor sublingual face ca efectele acestora să fie mai puternice şi să se asimileze mai bine.

Melisa (roiniţa)

Melisa este un remediu universal, pentru toate manifestările neplăcute ale menopauzei. Se recomandă mai ales femeilor care suferă de nervozitate şi stres, avand efecte de calmare şi relaxare. Se foloseşte sub formă de infuzie, 1-2 căni pe zi. Se poate folosi şi în aromoterapie, adăugând câteva picături de ulei volatil natural de melisă în cadă atunci când facem baie sau în lampa de aromoterapie.

Vitamina D

Vitamina D este un element esențial pentru un organism sănătos. Promovează reînnoirea osoasă, creșterea normală a celulelor și echilibrul hormonal, care sunt toate importante pentru femeile aflate la menopauză.

Vitamina D este adesea denumită „vitamina soarelui”, deoarece organismul o produce ca răspuns la expunerea razelor soarelui.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, capacitatea lor de a absorbi vitamina D scade, crescând riscul de pierdere densitatea osoasă. Acest lucru face ca necesitatea încorporării vitaminei D în dietă să fie mult mai importantă.

Pentru a obține doza zilnică recomandată de 600 de unități internaționale (IU), ieșiți afară pentru o plimbare de 15 – 20 de minute. Asigurați-vă că purtați protecție solară și o pălărie pentru a vă proteja pielea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel