Sari la conținut

Ce este de făcut în caz de menstruație foarte ușoară sau foarte abundentă?

Menstruațiile anormale se clasifică fie după neregularitatea duratelor ciclurilor, fie după cantitatea de sânge pierdut pe timpul unei menstruații.

Un ciclu menstrual ar trebui să dureze undeva între 23 și 35 de zile, dar când de la o lună la alta durata variază cu mai mult de 8 zile, ciclul respectiv este catalogat ca fiind neregulat. Cea mai stabilă perioadă din viața unei femei, din punctul de vedere al regularității menstruației, este cea cuprinsă între vârstele de aproximativ 20 și 30 de ani, urmând ca după împlinirea vârstei de 40 de ani fluctuațiile să fie la ordinea zilei.

În linii mari, când ciclul este mai scurt decât media, poate fi vorba despre un deficit de fază luteală, iar dacă menstra se întinde pe o durată peste medie, ar putea fi la mijloc sindromul ovarelor polichistice. În ambele cazuri se recomandă consultarea unui specialist.

Dar ce femeile cunosc mai puțin sunt motivele pentru care menstruația este fie aproape inexistentă, fie mult prea abundentă, lucruri de care vom vorbi în cele ce urmează.

Ce se întâmplă când îți vine ciclu foarte puțin

 

Hipomenoreea este o tulburare care se diagnostichează după fluxul sanguin redus și atunci când sângerările nu durează nici măcar două zile. O menstră foarte ușoară poate fi simptomul unui nivel prea scăzut de estrogen, însă cauzele pot fi legate de:

  • vârstă –  în sensul că adolescentele și femeile aflate în perioada de premenopauză pot întâmpina mai des astfel de situații din cauza dezechilibrelor hormonale specifice acelor perioade ale vieții;
  • nutriție – problemele de acest gen pot apărea din cauza unei diete sărace în nutrienți;
  • greutate – femeile supraponderale și cele care nu au suficientă masă corporală pot suferi tulburări de acest fel din cauza faptului că hormonii nu acționează corespunzător;
  • alăptare – hormonul prezent în laptele matern poate interfera cu ovulația și, implicit, și cu menstruația;
  • metode contraceptive – acestea pot provoca iregularități, cicluri scurte sau chiar inexistente;
  • stresul – glanda care eliberează progesteronul este situată în creier și prin urmare, poate fi afectată de stresul prelungit;
  • efort – nu este ieșit din comun pentru femeile care efectuează activități epuizante sau pentru sportivele de performanță să experimenteze astfel de fluctuații.

Pe lângă toate aceste lucruri, în spatele unor menstre cu flux sanguin redus poate sta și o boală cronică sau un dezechilibru hormonal major, cauzat de diverși factori, motiv pentru care ar fi bine să consulți un medic atunci când menstra este sub parametri în două luni consecutive.

Ce se întâmplă când ai o menstră abundentă

Sângerările abundente nu sunt ceva ieșit din comun: aproximativ 20% dintre femei nu-și pot desfășura activitățile cotidiene din cauza fluxului abundent al menstruației. Asta nu înseamnă că este normal să ai nevoie să schimbi absorbantul din oră în oră.

Menstruația vine deseori la pachet cu cheaguri de sânge, situație în care este recomandat să mergi la doctor. Astfel de episoade pot fi cauzate nu numai de dereglări hormonale, ci și de probleme ale glandei tiroide, tulburări de coagulare a sângelui, afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor sau chiar din cauza unor medicamente.

De cele mai multe ori, femeile care se confruntă cu astfel de probleme au și carențe de fier, motiv pentru care este indicată suplimentarea cu NorMens Flux, care compensează carența de fier și contribuie la reglarea în mod natural a producție hormonale feminine și, deci, a fluxului menstrual.

Tratamentele NorMens au ca scop principal restabilirea echilibrului hormonal feminin. Există mai multe produse, fiecare țintind către o nevoie specifică și sunt disponibile în diverse oferte ca de exemplu Pachetul „Fără sângerări abundente” sau Pachetul „Punctualitate și confort în fiecare lună” și așa mai departe.

Aceste suplimente, care se găsesc în majoritatea farmaciilor din România, nu conțin hormoni, ci extracte standardizate din plante, care susțin funcționarea normală a sistemului hormonal feminin și contribuie în mod natural la producția optimă de estrogen și progesteron. Tocmai datorită faptului că acțiunea lor este una naturală și blândă cu organismul, curele recomandate cu produsele NorMens durează minim 3 luni. Odată echilibrul hormonal restabilit, el se păstrează în timp, chiar și după terminarea curei, pentru ca organismul își regăsește ritmul propriu firesc. 

Tratamentele NorMens sunt bazate pe ingrediente active 100% naturale și nu au efecte secundare dacă sunt folosite conform prospectului. Nu se recomandă administrarea lor în asociere cu anticoncepționalele, în cazuri de hipertiroidie, persoanelor care suferă de boala Parkinson sau care au tumori hormono-dependente și nici celor care folosesc antipsihotice.

Articol publicat la intitiativa NorMens

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel