Sari la conținut

Ce poți să pățești dacă ai mese haotice! Consecințele sunt foarte grave

Sursă foto: arhiva doctorulzilei,ro

Alimentația sănătoasă este esențială pentru menținerea stării optime de sănătate. Aceste lucru este știut deși puțin oameni aleg să consume alimente sănătoase. Ceea ce este mai puțin cunoscut este modul în care poate influența sănătatea un regim alimentar compus din mese neregulate. Mai exact, dacă îți place să mănânci când îți amintești este posibil să fii expus riscului de îmbolnăvire, iar sistemul imunitar este slăbit.

Altfel spus, specialiștii susțin că nerespectarea celor trei mese pe zi, luarea lor la ore cât de cât fixe, poate conduce la apariția unor dezechilibre metabolice dar și la o vulnerabilitate accentuată a organismului în fața bolii.

De regulă, din lipsa timpului avem obiceiul de a sări peste micul dejun. Mai rău, ne-am obișnuit să mâncăm un covrig, biscuiți în drum spre birou, pe fugă, în mașină sau în metrou. Apoi ne mirăm că ne este mai tot timpul somn, că nu avem energie, că suntem veșnic obosiți. Iar aceste simptome și stări nu înseamnă că ai obligatoriu o problemă de sănătate, ci că pur și simplu nu consumi alimente care își dau energie și mai ales că sari peste mesele importante ale zilei.

Iată cum este afectat organismul de un regim alimentar deficitar și neregulat:

  • Treci ușor de la o stare la alta, de la bucurie la tristețe. Atunci când tu nu ai mâncat, de exemplu dimineața, nu vei avea energie pentru restul zilei de muncă. Prin urmare vei deveni nervoasă, iritată, uneori chiar poți să devii anxioasă sau depresivă. În plus, fiind mereu obosită vei deveni și mai irascibilă la tot ceea ce se întâmplă în timpul zilei.
  • Capacitatea de concentrare este mult diminuată. Explicația este aceea, că în lipsa unui mic dejun sănătos, nivelul glicemiei scade. Ca să funcționeze la nivel optim creierul are nevoie de glucoză.
  • Apar durerile abdominale sau crampele abdominale, refluxul gastro-esofagian sau arsurile stomacale dar și constipația. Dacă nu consumi alimente sănătoase și nu ai obiceiul de a mânca 3 mese fixe pe zi, stomacul suferă și apar tot felul de probleme generate fie de înfometare, fie din pricina dezechilibrelor alimentare. Nu în ultimul rând o problemă este constipația care poate să apară dacă nu mănânci ce trebuie, când trebuie.
  • Îți dorești să slăbești? Nu vei putea. Din contră, chiar vei acumula kilograme în plus. Atunci când nu mănânci la ore fixe, organismul nu știe când anume va primi hrană și de la micul dejun el își va păstra nutrienți pentru mai târziu, ceea ce înseamnă că te vei alege cu kilograme în plus. Specialiștii spun că este important să iei toate cele trei mese pe zi, deşi o mare parte a celor care îşi propun să slăbească sar peste mic dejun, de exemplu, din dorinţa de a reduce porţia zilnică de calorii. Mâncatul neregulat sau săritul peste mese pot să ducă exact la rezultatul opus celui dorit, adică la îngrăşare. De asemenea, neavând mese regulate, fixe ci vei consuma cantităţi prea mari de mâncare la o singură masă sau chiar la două mese pe zi oboseşte organismul, care este nevoit să aloce mai mult timp şi mai multă energie pentru digestie. Dezavantajele se regăsesc şi într-o serie de probleme de sănătate: tensiune arterială, colesterol mărit, diabet de tip doi, osteoporoză şi kilograme în plus.
  • Are loc o slăbire a sistemului imunitar atunci când nu mănânci corect. Este știut faptul că baza sistemului alimentar se află în stomac. Altfel spus, dacă sistemul digestiv se îmbolnăvește imunitatea va scădea, deoarece mare parte din imunitatea unei persoane este în strânsă legătură cu sistemul digestiv. De aceea, este indicat să stai departe de alimentele procesate, de tip fast-food. Trebuie să ai o alimentația bazată pe fibre, legume, fructe proaspete.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel