Sari la conținut

Metoda de slăbit cu rezultate spectaculoase. Sunt topite zeci de kilograme, inima, ficatul, vasele de sânge se eliberează de invazia grăsimii, iar tensiunea arterială se reglează

Gastric sleeve, una dintre interventiile chirurgicale ale chirurgiei metabolice, se adreseaza pacientilor cu obezitate si boli metabolice dezvoltate din cauza kilogramlor in exces (diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica etc) si consta in sectionarea stomacului de-a lungul sau, scotand din organism portiunea sa laterala, adica 80% din capacitatea rezervorului gastric unde se afla si centrii foamei.

In circuitul digestiv ramane doar un tub gastric foarte subtire si lung, cu diametrul de 1 cm, care seamana cu un burlan, foarte zgarcit cu alimentele pe care le permite. Senzatia de foame se reduce si pana la 70% din excesul ponderal poate fi pierdut.

”Interventiile adresate pacientului metababolic (inelul gastric, gastric sleeve, bypass gastric, plicatura gastrica sau diversie biliopancreatica) dureaza intre 40 – 90 min, in functie de tipul de operatie efectuat, iar perioada de spitalizare este de pana la 48h. Pacientii se recupereaza foarte repede datorita faptului ca toate interventiile se realizeaza laparoscopic (fara taieturi)”, explica dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generala, cu competenta in chirurgia laparoscopica, bariatrica si metabolica.

Efectele acestor interventii chirurgicale sunt spectaculoase, pacientii urmand sa piarda in greutate intr-un mod echilibrat. Pierderea kilogramelor in plus se face si prin munca sustinuta a pacientului. In urma interventiilor, organismul trebuie sa isi gaseasca un echilibru alimentar, iar pacientii vor resimti o imbunatatire a respiratiei, inima, ficatul, vasele de sange se elibereaza de invazia grasimii, tensiunea arteriala se regleaza, iar calitatea vietii creste.

”Atunci cand vorbim despre riscurile operatiilor metabolice, numite si bariatrice, ne raportam atat la riscurile operatorii, dar si la complicatiile post operatorii. Din punct de vedere operator, s-a demonstrat ca rata de mortalitate datorata interventiilor bariatrice este foarte  mica (0.28-0.35%), comparativ cu un examen clinic precum colecistectomia laparascopica (0.35-0.60%), spre exemplu”, adaugă specialistul.

Riscurile sunt foarte mici atunci cand aceste interventii sunt efectuate:

–          dupa o evaluare preoperatorie amanuntita a starii de sanatate a pacientului

–          de o echipa medicala foarte bine pregatita in chirurgia metabolica si laparoscopica

–          in centre medicale specializate si acreditate pentru astfel de operatii

Insa, cu toate acestea, inainte de a se hotari asupra acestei interventii, un pacient trebuie sa fie constient si de posibilele efecte secundare sau riscuri ce pot determina aparitia unor complicatii in timpul operatiei sau dupa interventia chirurgicala. Pentru a evita eventualele complicatii ce pot aparea dupa interventia chirurgicala, pacientul trebuie sa respecte recomandarile medicului curant.

In prima luna postoperator, este interzisa (in functie de operatie) consumarea de alimente solide, dar si efectuarea unor activitati fizice foarte solicitante pentru a permite vindecarea stomacului. Ulterior, pacientii pot reveni la un stil de viata normal, la alimentatia sanatoasa, cu accent pe alimente bogate in proteine de calitate, vitamine si minerale.

Etapele programului de chirurgie metabolică: seminarul informativ, evaluare medicala preoperatorie, interventia chirurgicala, evaluare post-operatorie, plan de nutritie.

Evaluarea preoperatorie –este obligatorie o evaluarea medicala complexa inainte de interventia chirurgicala: analize sanguine, examene de imagistică medicală, consultaţie chirurgicală şi preanestezică, consultaţie cardiologică, toate acestea fiind efectuate într-o singură zi.

Interventia chirurgicala – gastric sleeve durează aproximativ 50 de minute. Este o interventie ce se efectuează pe cale laparoscopică iar spitalizarea dureaza 48 de ore.

Evaluarea postoperatorie – dupa interventia chirurgicala de gastric sleeve, pacientului ii vor fi monitorizate in permanenta rezultatele, starea de sanatate si evolutia sa.

Planul de nutritie – urmarit de catre medicii specialisti în nutritie, care ofera sfaturi, alternative alimentare si recomandari in legatura cu planul alimentar al pacientului metabolic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel