Sari la conținut

Metoda neașteptată prin care îți menții creierul în formă

Asocierea unor idei ce trebuie reţinute cu anumite imagini mentale cu teme sexuale ne poate menţine mintea în formă şi ne poate ajuta să ne îmbunătăţim memoria, susţine Ed Cooke, un psiholog britanic înzestrat cu o memorie prodigioasă, care i-a adus titlul de Grand Master of Memory, deţinut de numai 149 de persoane din întreaga lume.

Gândurile desfrânate, violente, sunt mai memorabile şi pot fi conectate cu alte informaţii pentru a ne ajuta să ni le reamintim pe acestea din urmă, spune psihologul.

Gândurile cu subiect sexual evocă emoţii şi asigură păstrarea interesului, atrag şi reţin atenţia în măsură mai mare decât gândurile mai anoste.

Nuditatea, tabu-urile, persoanele extrem de atrăgătoare, lucruri care ne intrigă – toate acestea captează atenţia, iar amintirile care conţin asemenea elemente sunt mai durabile.

Elevii folosesc uneori poezioare cu versuri obscene pentru a fixa anumite informaţii, atunci când învaţă pentru examene, dar metoda a fost utilizată de multă vreme – încă de pe timpul vechilor greci şi romani.

Un poet numit Simonides, care a trăit în anii 556-468 î.e.n., a fost primul care a afirmat că transformarea informaţiei într-o suită de imagini memorabile ajută la reţinerea ei.

Tehnica era folosită atât pentru a memora poeme, cât şi discursuri în cadrul unor dezbateri politice sau juridice.

De exemplu, spune Ed Cooke, „Rhetorica ad Herennium”, un text de un autor necunoscut, dar care a fost multă vreme atribuit lui Cicero, conţine exemplul unui avocat care, pentru a ţine minte să menţioneze declaraţiile unui martor, şi-a imaginat că poartă testiculele unui berbec prinse de un deget de la mână. Asocierea se bazează pe faptul că „testimonium” – cuvântul latin ce desemnează mărturia, declaraţia unui martor – se aseamănă cu „testis” – cuvântul latin pentru testicul. O asemenea imagine, şocantă în felul ei, era mult mai uşor de reţinut decât cuvântul „martor”.

Dar nu numai gândurile cu tentă sexuală îi ajută pe oameni să îşi amintească mai uşor detalii, spune Ed Cooke; culoarea şi mişcarea, violenţa, umorul, absurditatea şi lucrurile de care suntem personal interesaţi – toate pot fi folosite pentru a ajuta memoria.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel