Sari la conținut

Metoda prin care femeile pot afla când vor ajunge la menopauză

Cercetătorii de la UCLA au descoperit o modalitate care poate prezice când o femeie va avea ultimul sa menstruaţie. Descoperirile le-ar putea ajuta atât pe femei cât şi pe medici să evalueze debutul scăderii masei osoase care, de obicei, se manifestă cu un an înainte de menopauză.

Pentru a calcula perioada rămasă până la menopauză, oamenii de ştiinţă folosesc informaţii precum: vârsta, nivelul de hormoni şi durata menstruaţiilor.

,,Dacă vom putea estima perioada ultimului ciclu menstrual, nu doar că vom ajuta femeile să ştie când vor ajunge la menopauză, dar vom putea preveni şi alte afecţiuni. Ştim că la cel puţin un an distanţă de ultimul ciclu menstrual au loc diferite evenimente neplăcute precum debutul scăderii masei osoase şi o creştere a factorilor de risc cardiovascular”, a explicat dr. Gail Greendale.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit date colectate anual timp de 11 ani, de la un eşantion de 554 de femei caucaziene, afro-americane, hispanice şi descendente din China şi Japonia. 

În momentul în care au fost incluse în studiu, participantele aveau vârste cuprinse între 42 şi 53 de ani, aveau un uter sănătos, cel puţin un ovar şi nu foloseau tratamente care să afecteze funcţionarea ovariană şi experimentaseră cel puţin un ciclu menstrual în ultimele 3 luni. 

Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelurile de estradiol (E2), un hormon produs de ovare, şi hormon foliculostimulant (FSH),  care provine din glanda hipofiză şi declanşează producerea ovulelor.  Cu doi ani înainte de ultimul ciclu menstrual sau cu un an înainte de apariţia pierderii de masă osoasă şi a factorilor de risc cardiovascular, FSH începe să crească şi E2 începe să scadă. 

Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că nivelurile celor doi hormoni ar putea fi utilizate pentru a estima dacă femeile se aflau la maxim doi ani, la un an sau dincolo de ultimul ciclu menstrual.

Pe de altă parte studiul are unele limite, printre care se numără şi eşantionul mic. Mai mult, nivelurile de hormoni au fost calculate odată pe an şi este posibil ca prelevarea analizelor în intervaluri mai dese de timp, ar fi putut permite o estimarea mai precisă. 

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel