Sari la conținut

Metoda uimitoare care distruge 99% din celule canceroase fără să fie nevoie de operație

Terapia care distruge 99% din celule canceroase. Cercetătorii de la Universitățile Rice și Texas A&M din SUA au făcut un pas major în lupta împotriva cancerului, conform unui studiu publicat în renumita revistă Nature. Acești oameni de știință au dezvoltat o tehnică inovatoare care elimină până la 99% din celulele canceroase utilizând molecule care vibrează.

Prin expunerea moleculelor de aminocianină la lumina aproape de spectrul infraroșu (NIR), acestea au fost stimulate să vibreze în unison, având ca rezultat distrugerea membranelor celulare ale celulelor canceroase, după cum relatează Science Alert.

Aminocianina, utilizată curent în bioimagistică ca un colorant sintetic, se dovedește a fi stabilă în apă și eficientă în aderarea la suprafața celulelor. În mod tradițional, este aplicată în doze reduse pentru identificarea prezenței cancerului.

Echipa de cercetare de la Universitatea Rice, Universitatea Texas A&M și Universitatea din Texas, a spus că noua abordare este o îmbunătățire semnificativă față de un alt tip de mașină moleculară de ucidere a cancerului dezvoltată anterior, numită motoare de tip Feringa, care ar putea sparge și structurile celule problematice.

Terapia care distruge 99% din celule canceroase

„Este o generație cu totul nouă de mașini moleculare pe care le numim ciocane pneumatice moleculare”, a spus chimistul James Tour de la Universitatea Rice, când rezultatele au fost publicate în publicațiile de specialitate.

„Ele sunt de peste un milion de ori mai rapide în mișcarea lor mecanică decât fostele motoare de tip Feringa și pot fi activate cu lumină apropiată de infraroșu, mai degrabă decât cu lumină vizibilă”.

Utilizarea luminii apropiate de infraroșu este importantă, deoarece le permite oamenilor de știință să pătrundă mai adânc în corp. Cancerul din oase și organe ar putea fi tratat fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru a ajunge la creșterea cancerului.

În testele efectuate pe celule canceroase cultivate în laborator, metoda ciocanului pneumatic molecular a înregistrat o rată de 99% la distrugerea celulelor. Abordarea a fost testată și pe șoareci cu tumori melanom, iar jumătate dintre animale au scăpat de cancer.

Structura și proprietățile chimice ale moleculelor de aminocianină înseamnă că acestea rămân sincronizate cu stimulul potrivit, cum ar fi lumina infraroșie apropiată. „Ceea ce trebuie subliniat este că am descoperit o altă explicație pentru modul în care aceste molecule pot funcționa”, a spus chimistul Ciceron Ayala-Orozco de la Universitatea Rice din Statele Unite.

O modalitate diferită de a trata cancerul

„Este prima dată când un plasmon molecular este utilizat în acest mod pentru a excita întreaga moleculă și pentru a produce efectiv acțiune mecanică folosită pentru a atinge un anumit obiectiv – în acest caz, ruperea membranei celulelor canceroase”.

„Acest studiu este despre o modalitate diferită de a trata cancerul folosind forțe mecanice la scară moleculară”, a spus Ayala-Orozco.

Să menționăm faptul că lumina infraroșie (IR) este lumina găsită chiar dincolo de ceea ce este vizibil pentru ochiul uman. Lumina apropiată de infraroșu (NIR) este secțiunea de lungimi de undă a radiației electromagnetice (EMR) cea mai apropiată de intervalul normal, dar chiar peste ceea ce putem vedea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel