Sari la conținut

Metode pentru detoxifierea ficatului și combaterea afecțiunilor hepatice

Afecțiunile hepatice nu provoacă simptome atunci când se află în stadii incipiente. Acumularea toxinelor este principala cauză a ficatului bolnav. De asemenea, grăsimea în exces, mai ales cea din zona abdominală, poate declanșa anumite afecțiuni ale ficatului. Iată care sunt metodele eficiente pentru detoxifierea ficatului și cum poți combate bolile.

Deși ficatul bolnav nu cauzează simptome timpurii, acesta poate declanșa anumite manifestări pe care nu trebuie să le ignori. Oboseala, slăbiciunea, amețelile, iritabilitatea, grețurile, durerile abdominale, durerile în umărul drept, durerile de cap pe partea dreaptă și durerile în omoplat sau în mușchiul romboid sunt semne de alarmă ale unui ficat bolnav.

Detoxifierea ficatului este esențială pentru menținerea sănătății acestui organ, fiind cea mai bună metodă de a preveni afecțiunile asociate.

Metode pentru detoxifierea ficatului

Cezar Amititeloaie, renumit cardiolog, oferă câteva sfaturi care te ajută să îți menții ficatul sănătos, evitând dezvoltarea afecțiunilor hepatice.

În primul rând fă post intermitent

Ficatul are și el nevoie de o pauză de odihnă, dar dacă mănânci mult și des nu mai are timp să se refacă. Când este suprasolicitat se epuizează și rezervele energetice la nivelul celulelor hepatice, iar funcțiile sale sunt încetinite.

Renunță la zahăr și la alimentele procesate care conțin în general foarte mult zahăr

Dintre zaharuri, fructoza este cea mai periculoasă deoarece ea nu poate fi prelucrată decât de celulele hepatice. Ai mare grijă și la sucurile de fructe, indiferent dacă sunt sau nu naturale. Natura ne oferă fructe întregi și nu cresc storcătoare în copaci.

Redu consumul de alcool sau renunță total măcar pentru o perioadă

Alcoolul are foarte multe calorii și este metabolizat în ficat trecând printr-un stadiu intermediar de acetaldehida, o substanță cancerigenă. Până de curând alcoolul a reprezentat principala cauză a ficatului gras, dar în ultimii ani a fost detronat de pe locul I de către marele câștigător al kilogramelor de grăsime: zahărul. Dar când zahărul și alcoolul se întâlnesc ficatul primește o lovitură mortală dublă.

Colina 

Colina este un nutrient important pentru integritatea membranelor celulare, sinteza ADN-ului, buna funcționare a sistemului nervos și a ficatului. Colina este esențială pentru producerea unei substanțe necesară eliminării colesterolului din ficat, iar atunci când nu este în cantitate suficientă, colesterolul se poate acumula excesiv. Alimente bogate în colina sunt brânzeturile fermentate, vegetalele crucifere cum ar fi varza, broccoli, conopida, fructele de mare, germenii de grâu, ouăle, dar și organele, în special… ficatul. Cu alte cuvinte, ca să ai ficatul sănătos e bine să mănânci… ficat.

Glutationul 

Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți ai ficatului care donează electroni moleculelor toxice instabile neutralizându-le. Este compus din 3 aminoacizi glutamina, glicina și cisteina și, de aceea, e bine să ai o dietă echilibrată în proteine atât de origine animală cât și vegetală. Următoarele alimente ajută la refacerea rezervelor de glutation: morcovul, turmericul, nucile, spanacul, sparanghelul, avocado. Pentru activitatea glutationului mai sunt foarte importante sulful și seleniul care se găsesc din abundență în  carne, pește, ouă, ceapă, usturoi, ghimbir, ridichi și legumele crucifere.

Diversifică sursele de hrană!

Pe cât posibil consumă alimente organice din surse curate, fără pesticide, ierbicide, fungicide. Poate e mai greu de pus în practică acest lucru – dar o metodă bună atunci când nu sunt sigur de nivelul acestor substanțe în alimente este să-mi procur hrana din surse diferite, să nu cumpăr de la același producător și poate că astfel un eventual compus chimic toxic nu se va acumula excesiv în corp.

Consumă alimente verzi care sunt bogate în fibre, clorofilă, vitamine, minerale și numeroși alți compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Clorofila spre exemplu ajută la eliminarea metalelor grele din corp. Aceste alimente oricum nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață sănătos, dar nu le-am menționat la început tocmai pentru a nu crede că pentru detoxifierea ficatului trebuie să bei doar sucuri verzi și să renunți la carne sau la grăsimi”, scrie medicul Cezar Amititeloaie pe propriul blog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: