duminică, octombrie 17, 2021

Sedentarii care petrec ore în şir la computer riscă de la diabet şi cheaguri la plămâni până la deteriorarea memoriei. Iată cum puteţi diminua din riscuri

Lipsa de exerciţiu fizic din timpul orelor

de muncă are un impact major asupra stării de sănătate. Efectele nu sunt de neglijat, însă există şi soluţii pentru combaterea lor.

1. Risc mai mare de diabet

Cercetările au relevat că asocierea cea mai puternică a sedentarismului este cea cu diabetul zaharat. După patru ore de stat jos, corpul începe să transmită semnale nocive, iar genele care reglează cantitatea de glucoză şi grăsimi din organism se opresc din activitate.

,Când nu facem mişcare, insulina nu mai este suficientă pentru a transporta glucoza la fiecare celulă, pe lângă asta, mecanismul transportor se activează

doar atunci când ne mişcăm, de aceea prin mişcare şi alimentaţie corectă putem să prevenim apariţia diabetului de tip II sau să-l ţinem în frâu fără să avem nevoie de medicaţie”, ne-a explicat expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

2. Creierul moare

Deteriorarea memoriei odată cu înaintarea în vârstă este un proces firesc ce nu poate fi stopat, însă efectele secundare ale sedentarismului (diabetul, obezitatea) pot grăbi acest proces. De cealaltă parte, activitatea fizică şi în special antrenamentul cardio îmbunătăţesc funcţionarea cognitivă prin creşterea fluxului sangvin

şi a producţiei de proteine care stimulează apariţia de noi celule nervoase.

3. Apar cheaguri la plămâni

Atunci când petrecem mult timp aşezaţi, fluxul de sânge devine mai lent şi creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge care se pot depune la nivelul plămânilor. Cele mai predispuse sunt femeile cu un stil de viaţă sedentar şi în special cele care folosesc pilule anticoncepţionale.

,,Venele au un sistem special de valve semilunare care nu lasă sângele să circule decât într-un singur sens (spre inimă). Dacă nu facem mişcare, întoarcerea venoasă nu se mai face corect,

iar sângele stagnează în vene’’, a mai completat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Fără mişcare creierul are de suferit pentru că nu mai are oxigen, nu se activează circulaţia şi microcirculaţia cerebrală.”
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, expert în alimentaţie

Fără scări rulante, mişcare după mese

Cum exerciţiile prea obositoare, nu sunt o soluţie după ce aţi petrecut o zi întreagă aşezaţi pe un scaun, este cazul să optaţi pentru activităţi fizice uşoare ca: gătitul sau grădinăritul, important este să vă mişcaţi cât de mult puteţi. O plimbare de 20 de minute după cină este binevenită,

chiar şi cele câteva minute în care spălaţi vasele după ce aţi terminat de mâncat sunt importante pentru a vă menţine în mişcare.

– Dacă sunteţi la birou şi trebuie neapărat să staţi în faţa calculatorului, este important să vă menţineţi hidrataţi şi măcar la câteva ore să vă ridicaţi de pe scaun, de exemplu când vorbiţi la telefon. Făcând o scurtă plimbare în pauza de prânz sau urcând pe scări, în loc să folosiţi liftul, vă puteţi asigura un nivel sănătos de activitate fizică, inclusiv în timpul orelor de program.

,,Nu este nevoie să mergem la sală, dar la fiecare oră ar trebui să ne ridicăm de pe scaun şi să facem măcar câţiva paşi. După fiecare masă şi mai ales, după cele copioase, ar trebui să facem o plimbare şi, în fiecare zi, este important să mergem pe jos cel puţin doi-trei kilometri. Când mergem la muncă, un motiv pentru a face exerciţiu fizic ar fi, de exemplu, să parcăm maşina mai departe, să folosim scările în locul liftului sau a scărilor rulante”, este sfatul expertului Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

Ultimele stiri