Sari la conținut

”Mica Elveție”: una dintre cele mai frumoase stațiuni din România. Ideală pentru pentru tratamentul bolilor cardiovasculare și ale sistemului nervos

Baile Tusnad
Sursa foto: bailetusnad.ro

Cunoscută sub numele de „Perla Ardealului” sau „Mica Elveție”, Băile Tușnad este una dintre cele mai pitorești stațiuni balneare din România.

Situată în Cheile Oltului, la o altitudine de 650 de metri și la poalele munților acoperiți de brazi, această stațiune se află în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între munții Harghita și Bodoc. Cu toate că este cea mai mică stațiune balneară din țară, Băile Tușnad este adesea numită „Mica Elveție” datorită peisajului său montan și aerului curat.

Se estimează că stațiunea a fost fondată în anul 1842, când vindecarea miraculoasă a unui tânăr a stârnit interesul pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale din zonă. În 1845, a fost înființată o societate pe acțiuni pentru exploatarea stațiunii.

Deși stațiunea a fost distrusă în timpul revoluției din 1849, reconstrucția a început în 1852, iar numele „Băile Tușnad” a fost oficializat în 1861. Stațiunea a fost declarată oraș în 1968. Dovezile scrise despre apele minerale din zona Tușnadului datează încă din secolul XVIII, când localnicii utilizau izvoarele pentru efectele lor curative.

Beneficii terapeutice

Băile Tușnad este renumită pentru izvoarele sale de apă minerală, mezotermale și mofete, fiind ideală pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, urinare și ale sistemului nervos. Stațiunea dispune de 44 de izvoare naturale și foraje, dintre care sunt utilizate 6 izvoare naturale: Izvorul Stănescu, Apor, Ileana și Mikes pentru cure externe, iar celelalte pentru cure interne. Curele interne sunt folosite pentru afecțiuni digestive, gastrite hipoacide, hepato-colecistite cronice, boli metabolice și neuro-endocrine. Curele externe sunt recomandate pentru afecțiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, reumatism și nevroze astenice sau de suprasolicitare.

Stațiunea este dotată cu o bază de tratament modernă, care include băi carbogazoase calde, aplicații cu parafină, hidroterapie, fizioterapie, gimnastică medicală și electroterapie. Complexul dispune de 40 de vane și poate trata până la 800 de pacienți pe zi. Bazinul în aer liber este alimentat de apa Izvorului Băilor.

Climatul și beneficiile ambientului

Climatul subalpin și aerul bogat în ozon, aerosoli și ioni negativi contribuie la un bioclimat tonic, favorabil refacerii psihice.

Băile Tușnad oferă mai multe atracții turistice de neratat:

  • Turnul Apor: construit în 1883 ca punct panoramic
  • Piatra Șoimilor: un loc pitorească din zonă
  • Lacul Sfânta Ana: situat la doar 2 km de stațiune, este un lac vulcanic unic în Europa Centrală și de Est
  • Lacul Tinovul Mohoș: aflat lângă Lacul Sfânta Ana, a fost declarat rezervație naturală
  • Mănăstirea Franciscana din Sumuleu Ciuc: cunoscută pentru una dintre cele mai rare instalații de orgă din Ardeal
  • Cetatea medievală de la Odorheiul Secuiesc
  • Poiana Narciselor: un monument natural
  • Biborțeni: localitate cu izvoare de apă minerală
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel