Sari la conținut

Michèle Boiron: ”Medicamentele homeopate nu au contraindicații, pot fi folosite de la naștere până la moarte”

Tratamentele homeopatice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul românilor. În mod firesc, homeopatia a depăşit barierele care o despărțeau de medicina alopată şi a câştigat încrederea atât a paciențlor cât şi a profesioniştilor din domeniul sănătății. Cele două ramuri medicale au ajuns să se completeze pentru că locul homeopatiei este în cadrul medicinei, şi nu “alături” sau “în afara” ei. Ocupând locul care i se cuvine, homeopatia a intrat astfel în arsenalul terapeutic al medicului şi al farmacistului.
Cu acest prilej, Michèle Boiron lansează în România o nouă carte „Homeopatie: Dosarele expertului – ORL”, al cărei co-autor este François Roux şi colaborator dr. Frédéric Voirin. Destinată farmaciştilor şi practicanŃilor medicinei homeopate, cartea îşi propune să-i ajute pe specialişti în prescrierea medicamentelor destinate patologiilor ORL, acestea fiind principalul motiv pentru care se solicită cel mai des sfaturi în oficină.

Doctorul Zilei: După cât timp își fac efectul medicamentele homepate?

Michèle Boiron: În cazul simptomelor acute, efectul este foarte rapid. De exemplu, un prieten care sughița și nu credea în eficacitatea medicamentelor homeopate a acceptat totuși să încerce și după ce a luat trei doze, sughițul a încetat. Pentru afecțiunile cronice, însă tratamentul poate dura și câțiva ani.

DZ: Cum privesc doctorii și farmaciștii homeopatia și cât de des o recomandă?

Exista în România de câţiva ani de zile o Şcoală de Homeopatie, care are sediul la Paris şi care într-un an de zile pregăteşte medici în medicina homeopată. Învaţă să practice homeopatia în cunoştinţă de cauză. În ce priveşte medicii pediatri în ultimii 3 ani s-au înscris foarte mulţi peidatrii din spitale. Din câte am înţeles de la medicii şcolii spun că în domeniul pediatriei homeopatia răspunde foarte foarte bine şi sunt foarte încântaţi că au un medicament sigur şi fără efecte secundare, în ceea ce priveşte copii mici. Mai devreme sau mai târziu e o chestiune de timp până când medicii oncologi vor fi deschişi în faţa beneficiilor terapiei homeopatice.- Silvia Măinescu, Director General BOIRON România

DZ: Cum decurge consultația în cabinetul unui medic homeopat?

MB: La fel ca la orice medic doar că medicul homepat le pune pacienților mai multe întrebări despre viața persoanlă, despre preferințe alimentare.

DZ: Sunt mai ieftine sau mai scumpe medicamentele homeopate față de cele tradiționale?

MB: Atât medicamentele homeopate cât și cele alopate au aceleași prețuri.

DZ: De la ce vârste pot fi folosite medicamentele homeopate? Există contraindicații?

MB: Principalul avantaj al homepatiei este că poate fi folosită de la naștere pănă la moarte. Nu are efecte secundare și nu există riscul de supradoză. În cazul copiilor, medicamentele homepate trebuie dizolvate în apă.

DZ: Cu cât timp înainte trebuie început tratamentul homeopat la copiii care merg la școală sau la grădiniță pentru a preveni virozele?

MB: Tratamentul trebuie început în momentul în care apar primele semne ale bolii. Sau puteți da copilului preventiv o doză de oscillococcinum pe săptămănă la începutul anului școlar sau când încep ploile pentru întări organismul.

DZ: În cazul cancerelor, se poate folosi homeopatia în paralel cu tratamentele clasice?

MB: Este chiar indicat să folosim homeoterpia în paralel cu chimioterapia sau radioterapia. Mulți pacienți au tendința să renunțe la tratamentele împotriva cancerului din cauza efectelor secundare. Însă cei care folosesc și homeopatia rezistă mai bine la chimioterapie.

DZ: Cât de eficiente sunt terapiile homeopate în tratarea psoriazisului?

MB: Dacă doi pacienți cu psoriazis merg la medicul homepat, nu ies cu același tratament, cum se înâmplă în cazul medicinei alopate, unde se prescrie cortizol. Homeoaptia nu tratează boala, ci persoana. Terapia este individualizată.

CV Michèle Boiron
Michèle Boiron s-a născut la Lyon, pe 17 iunie 1944. PărinŃii săi, Simone si Jean Boiron urmau să aibă încă 2 copii: Christian în 1947 si Thierry în 1961.
Parcursul întregii sale vieți este cel al unei personalități remarcabile, atât în domeniul profesional cât si în cel personal, marcat de deschiderea sa exemplară față de oameni, de generozitate si angajare în acțiuni destinate binelui public.
Michèle Boiron susține mai multe asociaŃii umanitare, printre care «Doctor Clown», asociație lyoneză care intervine în mediul spitalicesc pe lângă copiii bolnavi, susține de asemeni un asezământ din Belgia destinat copiilor cu dezabilități. Drepturile de autor obținute în urma vânzării cărților scrise de ea, sunt vărsate integral acestor asociații.
După terminarea liceului, începe studiile la Facultatea de Farmacie din Grenoble si, desi provenea dintr-o familie înstărită, se susține singură material muncind ca si casieră si dând cursuri particulare de engleză si latină.
În 1967 obŃine diploma de doctor în farmacie si se întoarce la Lyon, unde se alătură mamei sale, Simone, la conducerea farmaciei familiale. Dar gustul pentru independență si forța caracterului său au condus-o curând la cumpărarea unei farmacii proprii la Bron, o regiune lyoneză. Are 34 de ani. În 8 ani multiplică de 8 ori cifra de afaceri, în primul rând datorită introducerii medicamentelor homeopatice în oficină, medicamente aproape necunoscute până la venirea ei în oras.

Paradoxal este că, desi avea performanŃe notabile din vânzarea medicamentelor homeopatice, în 1986 introduce în farmacia familie medicamente alopatice!
Michèle Boiron a întrevăzut cu mult înaintea altora, că locul homeopatiei este în cadrul medicinei, si nu “alături” sau “în afara” medicinei. Acest lucru nu a făcut decât să întărească convingerea puternică si adeziunea sa la proiectul antreprizei BOIRON: ca oriunde în lume, medicamentele homeopatice să fie mai cunoscute si mai utilizate de profesionistii din domeniul sănătății, în serviciul sănătății publice.
Animată de această convingere scrie, în folosul farmacistilor, alături de Alain Payre Ficot, o carte concepută ca un manual de homeopatie, destinată farmacistilor de oficină, lansată în 1998 la Congresul Ipharmex (adusă si vândută si în România în anul 2000).

Plăcerea de a împărtăsi cunostințele sale în domeniul homeopatiei, va deveni curând o ocupație permanentă. Michèle Boiron îsi îmbogăŃeste încă o dată experienŃa sa profesională si face câteva constatări : împotriva oricăror diferențe culturale, geografice, reglementare… meseria de farmacist, rațiunea sa de a fi, sunt aceleasi oriunde în lume.
Michèle Boiron percepe că schimbările în curs în universul farmaceutic induc nevoia capitală de a dezvolta, acolo unde este posibil, rolul farmacistului de «consilier al sănătății». Într-o lume care se schimbă din ce în ce mai repede, farmacia nu se sustrage regulii: «E posibil ca acest lucru să reprezinte de fapt o adevărată oportunitate de a revaloriza imaginea si funcția farmacistului în societate» precizează Michèle Boiron. «Si trebuie făcut totul pentru a prezerva si valoriza locul esențial de consilier de sănătate al farmacistului».
Din Brazilia până în Polynezia, din Rusia până în Belgia, ElveŃia, Maroc, Tunisia, etc., Michèle Boiron parcurge lumea întreagă pentru a împărtăsi din experiența sa confraților de oficină, pentru a-i încuraja si a le demonstra că se poate face performanŃă si excelență din profesia de farmacist.
Lucrări publicate:
Homeopatia – Sfatul de zi cu zi – 1998
Homeopatie si prescripŃie oficinală – 2008
Homeopatie: Dosarele expertului – ORL – 2012
Homeopatie: Dosarele expertului – Tulburări anxioase – 2012
Homeopatie: Dosarele expertului – Ginecologie si obstetrică – 2013
Homeopatie: Dosarele expertului – Acompanierea în oncologie – 2014

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: