Sari la conținut

Micul dejun: este sau nu cea mai important masă a zilei? Iată ce spun specialiștii

servești micul - dejun

Ai auzit si tu, desigur, spunandu-se ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Dar te-ai intrebat si de ce se intampla asta? Ce anume ii confera acest statut? Iti prezentam in continuare cateva dintre cele mai importante motive.

Micul dejun vă ajută să vă porniți metabolismul, ajutându-vă să ardeți calorii pe tot parcursul zilei. De asemenea, îți oferă energia de care ai nevoie pentru a face lucrurile și te ajută să te concentrezi la serviciu sau la școală. Acestea sunt doar câteva motive pentru care este cea mai importantă masă a zilei.

Multe studii au legat micul dejun cu o stare de sănătatea bună, incluzând o memorie și o concentrație mai bune, niveluri mai scăzute de colesterol LDL „rău” și șanse mai mici de a dezvolta diabet, boli de inimă și supraponderalitate.

Un studiu al Universitatii Harvard a evidentiat faptul ca persoanele care sar peste micul dejun prezinta un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct fata de cei care mananca dimineata in mod regulat. De ce este insa atat de important micul dejun?

Studiile efectuate de-a lungul timpului au relevat o serie de avantaje ale servirii micului dejun, precum și o serie de dezavantaje ale ignorării lui.

Avantajele micului dejun

  • Aport de fructe și legume
  • cantitate mai mare de fibre consumate
  • Aport de calciu zilnic mai mare
  • Consum scăzut de grăsimi nesănătoase în timpul zilei
  • Un indice al masei corporale mai mic
  • Creșterea performanțelor, mai ales în cazul copiilor

Dezavantajele ignorării micului dejun

  • Risc de supraponderabilitate
  • Cantitate mai mică de fructe și legume consumate
  • Risc mai mare de a consuma alimente nesănătoase pe timpul zilei

Ce este recomandat să consumăm la micul dejun?

  • Cereale cu un conținut mare de fibre (grâu integral, muesli, tărâțe, fulgi de grâu, biscuiți de grâu etc.)
  • Fructe și legume proaspete
  • Lactate cu un conținut scăzut în grăsimi
  • Sucuri fără adaos de zahăr

Micul dejun, secretul energiei

Micul dejun te ajuta sa ai energie in prima parte a zilei, momentul in care organismul este odihnit dupa somnul de noapte si ai cele mai mari sanse sa dai randament ridicat la…orice ti-ai propune.

Cheia siluetei tale

Micul dejun este cheia siluetei tale. Daca mananci dimineata, corpul tau va avea timp sa arda caloriile oferite, asadar ele nu se vor mai transforma in depozite de grasime, cum se intampla cu caloriile consumate seara, inainte de culcare.

Masa de dimineata stimuleaza activitatea cerebrala

Te vei concentra mai bine, intrucat tocmai ce ai primit o doza importanta de nutrienti care stimuleaza activitatea cerebrala. In plus, a-ti incepe activitatea zilnica cu stomacul gol poate sa te duca, in cateva ore, la o stare de frustrare din cauza foamei si este foarte probabil sa apelezi la niste gustari mai consistente si nesanatoase. Produsele de patiserie din drumul tau catre job poate ca sunt bune la gust, dar contin foarte multe glucide (deci te ingrasa) si nici nu te vor satura pentru multa vreme.

Nu esti obisnuit sa mananci dimineata si iti este imposibil sa te asezi la masa sa iei micul dejun? Obiceiurile alimentare se educa si ele.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel