luni, august 8, 2022

Mierea este unul dintre cele mai renumite și versatile alimente. Aceasta este folosită de sute de ani în medicina alternativă și poate avea nenumărate beneficii asupra sănătății, fiind un adevărat nectar de substanțe nutritive esențiale. Cu toate acestea, mierea poate fi periculoasă pentru unele persoane, în funcție de istoricul medical. 

Deși mierea este un aliment foarte sănătos pentru majoritatea oamenilor, aceasta poate fi un adevărat pericol pentru anumite persoane. În cauzl anumitor afecțiuni, mierea poate face mai mult rău decât bine.

Te-ar mai interesa: Miauuuu Mulți Ani pisicești! 8 august, Ziua Intern...

Florin Ioan Bălănică, medic, explică pe blogul său în ce afecțiuni nu este recomandat consumul de miere și, de asemenea, cum poate fi aceasta toxică.

Mierea poate fi periculoasă în cazul unor afecțiuni

„Din ce in ce mai multe discutii cu pacientii mei pornesc de la intrebarea: ‘Da’ ce, mierea nu e sanatoasa, domnule doctor?!’ Dragii mei, haideti sa ne lamurim, nu exista alimente care ne fac doar bine, cum nu exista alimente care ne dauneaza exclusiv.

Mierea a devenit un fel de ‘superalimentul secolului XXI’ – punem miere in cafea/ceai, cand ne doare gatul mancam miere cu lamaie, la pregatirea dulciurilor pentru copii folosim miere si suntem foarte multumiti de noi insine ca ‘ne hranim si ne tratam natural, deci suntem sanatosi’!

Te-ar mai interesa: Apelul lui Alexandru Rafila: „Îi îndemn pe c...

In dezbaterea despre miere, sau in general despre orice alt aliment, trebuie sa pornim de la ce contine acesta. Mierea provine din prelucrarea nectarului din flori si contine o cantitate mare de zaharuri, apa, minerale, vitamine, enzime si acizi organici. Zaharurile si apa constituie 99% din constituentii mierii. Totodata, calitatea acesteia depinde de calitatea nectarului, de clima, recoltare, exploatarea albinelor, temperatura si modul de conservare.

Te-ar mai interesa: Ai senzația de nod în gât? Cauze posibile și anali...

Asadar, e bine ca mierea sa inlocuiasca zaharul, dar acest lucru nu inseamna ca ea este fundamental sanatoasa. Mierea nu ne face tuturor bine, mai ales daca nu ne place miscarea, suntem supraponderali, avem boli digestive si cardiovasculare. Mierea este mai usor de asimilat si digerat decat zaharul, ceea ce constituie un plus.”

Siguranța mierii de albine depinde și de sursa de procurare

„Ca si in legatura cu orice alt aliment, trebuie sa avem grija din ce surse procuram mierea, deoarece exista si miere toxica, care este produsa de albine hranite cu anumite tipuri de plante toxice, care contin scopilamina sau hiosciamina.

Te-ar mai interesa: Menopauza prematură poate crește riscul de insufic...

Si nu uitati: mierea trebuie pastrata intr-un mediu uscat si in recipiente etanse, umiditatea scazand calitatea aceasteia si propriatatile sale enzimatice, singurele beneficii reale pentru organismul uman”, explică medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private