duminică, mai 28, 2023

Publicații renumite precum The Guardian sau British Medical Journal au dedicat articole consistente analizei fenomenului migrației medicilor români în țări din Uniunea Europeană.

Jurnaliștii britanici atrag atenția asupra faptului că migrația medicilor români a determinat criza sistemului de sănătate din România.

Sistemul de sănătate românesc a intrat în criză și se confruntă cu lipsa specialiștilor, în vreme ce mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie și alte țări europene, notează The Guardian citându-l pe președintele Colegiului Medicilor din România, prof. Dr. Vasile Astărăstoae.

Te-ar mai interesa: „Am murit și m-am dus în rai – Sunt at...

România cheltuie sume însemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie și alte țări europene.

British Medical Journal punctează intrarea în criză a sistemului de sănătate românesc din cauza plecării medicilor care aleg să emigreze în locuri cu condiții mult mai bune de muncă.

De asemenea, în articole a fost remarcat faptul că mult anunțata invazie a românilor și bulgarilor după 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, în vreme ce medicii români sunt foarte căutați la recrutări.

„Este trist că presa din alte țări semnalează acest fenomen și că decidenții din România rămân indiferenți și nu iau nicio o măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată și un grad de ipocrizie din partea țărilor care primesc medicii români, deoarece ele își rezolvă problema de sănătate publică, dar nu inițiază nici un program prin care cheltuielile educaționale ale statului român să fie recuperate prin programe și proiecte de pregătire profesională în România și investiții în sistemul de sănătate”, a declarat prof. Dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar: Cu cât rămânem mai mult în trecut, în r...

Doar în 2013, un număr de aproximativ 3000 de medici au părăsit România.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private