Sari la conținut

Cum poți scăpa de cumplitele migrene și dureri de cap. Ne-a spus medicul neurolog

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
migrena

Migrena. Ai dureri de cap tot mai dese, te-ai săturat să iei medicamente și când îți este lumea mai dragă să nu poți face nimic fiindcă te doare îngrozitor capul? Atunci trebuie să mergi la medic pentru un control amănunțit și pentru tratament. Este foarte important să primește un diagnostic și ulterior soluția care să ducă la dispariția acestor simptome care te deranjează.

Despre diferența dintre clasica durere de cap și migrene, despre factorii de risc ai migrenelor dar și despre soluțiile existente la ora actuală, ne-a povestit în cadrul unui interviu, medicul neurolog Bogdan Pană.

Care este diferența între clasicele dureri de cap și migrene?

Deși unii oameni folosesc termenul de migrenă pentru a descrie orice durere de cap intensă, acest lucru nu este adevărat. Migrena, deși este o afecțiune frecventă – afectează aproximativ 18% dintre femei și 6% dintre bărbați -, nu este cea mai frecventă formă de cefalee (durere de cap), aceasta fiind cefaleea de tensiune. Aceasta apare în cursul unui an la aproximativ 40% din populație și nu trebuie confundată cu durerea de cap dată de hipertensiunea arterială. Cefalee de tensiune este dată de tensionarea musculaturii din jurul capului și al gâtului – pacienții o descriu ca pe o bandă care se strânge în jurul capului.

Ce este de fapt migrena?

Migrena este un tip de cefalee primară – adică nu este dată de o altă boală -, pe care pacienții o descriu ca fiind unilaterală – pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcnește), de intensitate severă, asociată cu fonofobie și fotofobie – deranjează zgomotul și/sau lumina și poate fi acompaniată de greață sau vărsături. Migrena netratată durează între 4 ore și 3 zile și poate fi precedată cu 20-60 de minute de aură – care poate fi sub forma vederii unor luminițe sau linii “în zig-zag”, sau amorțeli. Există și forme mai rare de migrenă cum sunt cea hemiplegică, retiniană sau bazilară, care pot fi confundate cu un accident vascular, iar în cazuri foarte rare chiar poate determina un accident vascular cerebral. Cefalee (secundară) poate apărea și în afecțiuni ale vezicii biliare, ale coloanei cervicale, sau în patologii foarte grave – hemoragia subarahnoidiană, meningita, etc.

Care sunt factorii declanșatori ai migrenelor, în condițiile în care așa cum arată datele statistice peste 12% din populația globului suferă de migrenă. Pot fi ei preveniți?

Migrena are o componentă genetică importantă – iar aceasta nu poate fi influențată-, dacă unul dintre părinți are această boală, riscul copilului să o moștenească fiind de 4 ori mai mare decât în populația generală. Sunt mai mulți factori care pot declanșa o migrenă, iar dacă sunt identificați pentru fiecare pacient în parte, aceștia pot fi preveniți: alimente care conțin tiramina (brânzeuri maturate, ciocolata, roșiile), vinul roșu, aditivi alimentari (aspartam, gutamat de sodiu), somnul insuficient, depresia, efortul fizic intens, unele medicamente (vasolidatatoare, anticoncepționale).

Care este rolul alimentației în declanșarea migrenelor?

Pe lângă alimentele pe care le-am enumerate anterior, alimentația neregulată – în special sărirea peste micul dejun – poate declanșa o migrenă. De asemenea, obezitatea, dată de o alimentație necorespunzătoare, este un factor de risc.

Ați spus că migrena este o afecțiune subdiagnosticată. De ce se întâmpla acest lucru?

Principalul factor din cauza căruia patologia este subdiagnosticată este prezentarea insuficientă la medic. Conform unui studiu publicat anul acesta, efectuat în 10 țări europene, chiar și în cazul cefaleei cornice (peste 5 episoade pe lună), sub 20% dintre pacienți se prezintă la medic și aproximativ 10% urmează un tratament corect.

Cum putem preveni declanșarea unui episod de migrenă?

Se încearcă în primul rând prevenția migrenei, prin evitarea factorilor declanșatori, iar pentru a putea fi mai ușor identificați acești factori, se recomandă ca pacientul să țină un calendar al durerii în care să noteze intensitatea și durata atacului, precum și alte observații legate de alimentație sau medicație.

Aș vrea să ne spuneți puțin despre beneficiile tratamentului medicamentos utilizate în cazul migrenei comparativ cu cele ale noului dispozitiv intrat pe piață în România, la sfărșitul anului 2018.

Trebuie făcută o diferență între medicamentele folosite în acut (în timpul durerii de cap), față de cele folosite în prevenție (recomandate în cazul pacienților cu migrene intense, cu durata mare, sau care apar de mai mult de 3 ori pe lună). În acut de primă intenție sunt antialgicele uzuale: aspirină, paracetamol, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sau combinații medicamentoase (de exemplu aspirina+paracetamol+cafeină) care sunt mai eficiente decât medicamentele luate separat, dar care administrate timp îndelungat pot produce cefalee de abuz medicamentos. O clasă specială de medicamente, recomandate atunci când antialgicele uzuale nu sunt eficiente, este cea a triptanilor. Acestea sunt vasoconstrictoare și nu pot fi administrate pacienților cu boli cardiace sau hipertensiune arterială. 

În prevenție se recomandă: betablocante, antidepresive sau antiepileptice. Injecțiile cu toxină botulinică, administrate la nivelul scalpului, pot ameliora simptomatologia pacienților cu migrene cronică, însa au un cost ridicat și trebuie repetate la interval de 2-3 luni. Cefaly Dual este eficient atât pentru prevenție, cât și în cazul acut. Folosit zilnic timp de 20 de minute reduce frecvența migrenelor cu peste 50% și administrarea de medicamente cu 75%, iar în timpul atacurilor migrenoase, folosit timp de o oră scapă total de durere o treime dintre pacienți, iar 85% afirmă o scădere importantă a acesteia. Este foarte important și faptul că terapia cu Cefaly Dual are foarte puține efecte adverse (4.3% față de aproximativ 50% în cazul medicamentelor), acestea fiind minore – iritații locale, senzație de amorțeală și sunt complet reversibile.

Care sunt costurile acestei noi soluții împotriva migrenelor? Și ce trebuie să facă concret pacientul ca să beneficieze de ea, presupun ca trebuie să vina la medicul neurolog, dar mai departe cum se desfășoară întregul proces?

Terapia poate fi recomandată doar de medicul neurolog și poate fi accesată în trei pachete diferite, în funcție de durata utilizării: 3, 6 sau 12 luni, cu controale neurologice incluse pentru a putea ajusta tratamentul pentru fiecare pacient în parte. Este o terapie aprobată în SUA și Uniunea Europeana și este folosită deja de peste 200.000 de oameni din întreaga lume. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă. În modul acut se recomandă folosirea pentru o oră a dispozitivului, ori de câte ori apare migrena. Pachetele HEAD’s UP puse la dispoziția pacienților includ controale periodice la medicul neurolog, un calendar al durerilor pentru a monitoriza evoluția acestora în timpul terapiei, dispozitivul respectiv și manualul de utilizare. Costurile pachetelor sunt de 950 lei pentru 3 luni (cu un control inclus), 1200lei pentru 6 luni (cu un control inclus) si 2200 pentru un an (cu 4 controale incluse). Pașii pe care un pacient trebuie să-i urmeze ar fi: programarea la neurolog pentru a vedea dacă terapia aceasta ajută, apoi accesarea terapiei pe minimum trei luni. Dacă totul e bine, se poate prelungi terapia pe perioadă nedeterminată.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel