Sari la conținut

Migrenele sunt mai frecvente de Sărbători. Motivele pentru care apar sunt NEAȘTEPTATE. Printre ele sexul și mirosurile!

Migrenele apar si de la mirosuri sau sex
Cum te feresti de migrene de Sarbatori

Aglomerația, călătoriile, stresul din această perioadă sunt tot atâtea motive pentru care se pot declanșa migrenele. O persoană din patru este afectată de dureri de cap, arată statisticile Migraine Research Foundation.

Mai frecvente la tinere

Migrenele care fac anumite zile un calvar sunt de trei ori mai frecvente la femei decât la bărbați, iar adolescentele și tinerele au un risc mai mare să sufere de ele decât femeile mai în vârstă.

Înainte de toate ar trebui făcută o distincţie clară între migrene și alte tipuri de dureri de cap, cauzate de diverse boli. Spre exemplu, problemele cu sinusurile sau răcelile pot cauza şi ele simptome asemănătoare. O migrenă are însă câteva caracteristici clare: se manifestă pe o parte a capului, e însoţită de greaţă şi stări de vomă, dar şi de sensibilitate la lumină. Teoretic, pe măsură ce înaintăm în vârstă migrenele ar trebui să se rărească.

Cu sau fără aură

O migrenă poate apărea cu sau fără un semnal de alarmă pe care medicii o numesc „aură”. Mai exact, femeile care trec prin această experiență, cu 30 de minute înainte ca durerea de cap să înceapă, pot vedea puncte și flash-uri de lumină ori pot avea senzația de ace care înțeapă în mâini sau în zona feței. Cele mai multe femei nu au însă și aură în timpul migrenei, ci doar simpomele care includ: – durere de cap cu pulsații pe o parte a capului; greață, stare de vomă sau ambele; sensibilitate la lumină și la zgomot, iar uneori și la mirosuri. Sunt şi femei care au migrene înainte, în timpul și scurt timp după perioada menstruației.

Și afecțiuni mai grave, cum ar fi tumorile, pot avea simptome asemănătoare migrenelor, însă astfel de cazuri sunt rare.

Semnele care arată că migrene ascunde boli grave

Printre semnele care arată că migrena ar putea ascunde afecțiuni grave se numără:

– durerileapar brusc, nu au caracter pulsatil, nu sunt însoţite de greţuri ori vărsături. În situaţia în care medicul stabileşte în urma unui examen clinic că durerile nu sunt specifice migrenei, se impun analize precum rezonanţă magnetică sau tomografie.

De ce apar

Milioane de oameni suferă de migrene și acest dispozitiv reprezintă o nouă opțiune de tratament pentru unuii pacienți
Milioane de oameni suferă de migrene și acest dispozitiv reprezintă o nouă opțiune de tratament pentru unuii pacienți

 

1. Șeful chiar poate fi răspunzător de durerile de cap care apar la job sau seara acasă. Orice crește nivelul de stres te poate face mai vulnerabilă la migrene sau tensiuni la nivel cerebral.

2. Vremea călduroasă. Atunci când temperatura crește, și probabilitatea de a face migrene sau alte dureri de cap severe e mai mare. Și presiunea barometrică mai scăzută, care de multe ori precede ploaia, poate fi răspunzătoare de dureri de cap.

3. Mirosurile puternice. Chiar dacă sunt plăcute, unele mirosuri pot cauza migrene. Este neclar de ce se întâmplă asta, însă mirosurile puternice se pare că stimulează sistemul nervos. Poate fi vorba despre mirosuri degajate de vopsea, parfum sau anumite tipuri de flori.

4. Mișcarea și sexul. Cei predispuși la migrene riscă să le facă și după ce fac mișcare fizică sau sex. Aceste activităţi fac ca vasele de sânge din zona capului și a gâtului să se umfle, cauzând presiune.

5. Poziția proastă la birou. Scaunele care oferă un suport prost pentru spate, privitul la un monitor care este plasat prea sus sau prea aproape sau aplecarea capului pe telefon între ureche și umăr pot  fi răspunzătoare de dureri de cap.

6. Aditivii alimentari. Mâncarea procesată, cum ar fi mezelurile, care conține aditivi (nitriți, nitrați) crețte fluxul sanguin către creier la unele persoane. Durerile cauzate de aditivii din alimente se simt de obicei pe ambele părți ale capului (în contrast cu o migrenă clasică, care lovește doar pe o parte).

7. Săritul peste mese. Durerile cauzate de foame nu sunt întotdeuna foarte evidente. Dacă sari peste o masă, creierul va reacționa înainte să îți dai seama că îți este foame. Astfel de migrene nu se vor vindeca dacă vei mânca un baton de ciocolată, pentru că dulciurile cresc nivelul zahărului din sânge brusc și îl scad la fel brusc.

8. Cofeina. Pentru o persoană predispusă la migrene, cafeaua se încadrează perfect în categoria „Nu poți trăi cu ea, dar nici fără ea”. Băută cu moderație, cafeina este adesea benefică, chiar este conținută în unele medicamente pentru dureri de cap. Însă tăierea „lanțului” poate cauza o migrenă, mai ales la femeile care dependenţă de cafeină.

9. Fumatul poate fi și el răspunzător de dureri de cap și nu doar la cei care țin țigara. Și cei care fumează pasiv pot inhala nicotină, ceea ce face ca vasele de sânge să se îngusteze. Renunțarea la țigări ori reducerea expunerii la fumatul pasiv sunt de folos pentru cei care au dureri de cap.

10. Brânza şi vinul. O cauză declanşatoare a migrenei poate fi şi brânza, indiferent dacă este vorba despre cea brie, feta, mozzarella sau parmezan. De vină este o substanţă numită tyramină, care se formează când anumite proteine apar. Cu cât o mâncare e mai veche, cu atât conţine mai multă tyramină. Această substanţă se găseşte şi în vinul roşu şi în anumite lichioruri. Pentru că alcoolul creşte fluxul de sânge la nivelul creierului, durerile de cap pot fi extrem de intense din cauza acestor băuturi.

Trusa de urgență în caz de migrene

Există însă câteva soluții pentru a face față migrenelor din perioada sărbătorilor, spune dr.  David Yeomans, cerctător la Stanford University School of Medicine.

Pe lângă încercările de a evita cauzele obișnuite ale migrenelor, pregătiți-vă pentru a le face față. Sensibilitatea la lumină, schimbările în obiceiurile de somn și anumite mâncăruri și mirosuri – toate cauze comune ale migrenelor – pot fi mai greu de evitat în perioada sărbătorilor.

„Țineți la îndemână o trusă de urgență în caz de migrene care să includă medicamente anti-inflamatorii, pastile speciale pentru migrenă, o mască pentru ochi și medicație contra grețurilor. Pregătirile vă pot ajuta să vă slavați ziua”, este recomandarea medicului.

Metode alternative de tratament

Medicamentele cele mai recomandate de medici pentru tratarea migrenelor sunt antialgicele sau calmantele. Există însă şi riscul ca o durere de cap să fie dată chiar de abuzul de medicamente. Dacă ei în cantităţi mari antialgice, efectul secundar al acestora poate fi chiar durerea de cap. Este indicat să nu faci niciun fel de abuz, nici măcar când vine vorba despre aspirină ori ibuprofen.

Sunt însă şi tratamente care ţin de medicina alterantivă şi care s-ar putea dovedi extrem de utile.

1.Mergi într-un loc întunecos şi călduţ din casă şi întinde-te acolo.Ţine ochii acoperiţi dar deschişi pentru că presiunea facială impusă de închiderea ochilor agravează probelemele.

2. Respiră relaxant. De regulă migrenele aduc şi mici atacuri de panică, aşa că ritmul cardiac creşte, ceea ce agravează problemele. Încearcă să respiri relaxat pentru că te echilibra.

3. Foloseşte ulei de levănţică. Când simţi că urmează să ai o migrenă ia sticluaţa cu ulei de levănţică şi pune câte o picătură  pe fiecare tâmplă şi în spatele urechilor, dar şi pe perna unde vei dormi. Efectul lui va fi relaxarea şi diminuarea aproape instantanee a durerii cauzate de migrenă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel