Categories: Stil de viaţă

Mihaela Bilic despre alimentația școlarului. Atenție ce sfaturi urmați, doar medicul are voie să recomande dieta copilului! Mâncatul emoțional nu se rezolvă cu cură

Mihaela Bilic: ”Așa trebuie să arate un pachețel de școală corect”. Doar un medic nutriționist are voie să recomande, cu grija la nevoile copilului în creștere. Atenție! Mâncatul emoțional nu se rezolvă cu cură

În contextul începerii noului an școlar, doamna doctor nutriționist Mihaela Bilic a scris pe pagina domniei sale de Facebook ce lucruri esențiale trebuie să cunoască părinții în legătură cu alimentația elevilor. Cum arată un pachețel de școală corect?

”Dilemă de început de an școlar: ce dăm copiilor la gustare? De câteva zile au început școlile. Și s-a sfârșit cu liniștea părinților – cu toții se întreabă necontenit “ce punem în pachețelul pentru școală?”

Recunosc că nu există un răspuns simplu, ca și cum ar fi ceva simplu când vine vorba de copii. Alimentația corectă, sănătoasă, perfectă pare să fie preocuparea centrală a oricărui părinte.

Nu-i greșit, aș spune, cu condiția ca nu cumva de grija mâncării să uităm de alt aspect, infinit mai important: echilibrul emoțional, atașamentul sigur, comunicarea liberă și dragostea necondiționată- elemente fără de care un copil nu poate fi “bine crescut”.

Dar înapoi la “bine hrănit”, subiectul despre care pot să-mi dau cu părerea. Am auzit tot felul de bazaconii și aberații cu privire la alimentația copiilor, multe dintre recomandări fiind făcute de nutriționiști ne-medici, care nu fac nicio diferență între curele de slăbire dedicate adulților și alimentația necesară unui copil în creștere.

Tocmai pentru că toată lumea vă spune ce să faceți, eu aș vrea să vă recomand ce să NU faceți, în ce capcane ale idealismului alimentar, perfecționismului nutrițional și ortorexiei psihice să nu cădeți.

Cele 3 mese + 2 gustări zilnice NU sunt obligatorii, cu excepția situației în care copilul este slăbănog, foarte activ (ca efort fizic) și spune că îi e foame; în prezent s-a renunțat la gustarea de ora 10-11 (dacă există mic dejun) și se practică gustarea de ora 16-17, dar numai când e justificată de foame.

NU există alimente sănătoase și nesănătoase, totul ține de cantitate; mezelurile și brânzeturile sunt concentrate de carne/lapte, de aceea se mănâncă în cantitate mică (2-3 felii); dulciurile și zahărul sunt produse adresate plăcerii, de aceea se mănâncă rar/ocazional; băuturile răcoritoare (naturale sau carbogazoase) nu sunt apă, ci desert, deci tot rar se consumă și ele.

Alegeți întotdeauna răul cel mai mic, acceptați compromisul: mai bine pufuleți decât chips-uri, mai bine chips-uri decât suc, mai bine covrig decât stick-suri, mai bine stick-suri decât baton de ciocolată, mai bine baton de cereale decât baton de ciocolată etc. Colectivitatea expune copiii la multe tentații, nu fiți absurzi crezând că sănătatea lor va avea de suferit dacă vin în contact cu astfel de produse, important e să NU facă un obicei din consumul lor.

Copiii NU trebuie puși la cură de slăbire și nici alimente interzise nu trebuie să aibă, orice lucru interzis va fi dorit. În familiile cu copii supraponderali, trebuie făcută ordine și disciplină în dieta familiei, cu toții urmând apoi niște principii corecte de alimentație echilibrată, ce vor avea ca rezultat slăbitul. Atenție, mâncatul emoțional la copiii cu probleme afective sau dificultăți de adaptare nu se rezolvă prin cură de slăbire!

În loc să vă faceți multe griji pentru alimentația copilului vostru, sfatul meu e să vă relaxați, să dedramatizați situația și să relativizați problema mâncării: nu se îmbolnăvește nimeni dacă nu mănâncă corect, sănătatea, capacitatea intelectuală, succesul în viață și împlinirea copilului vostru nu depind de o farfurie cu mâncare. Încercați să vă ocupați mai atent de sufletul, decât de corpul lui, un copil schilodit emoțional va avea toate șansele să devină un adult cu probleme alimentare, sociale, profesionale, familiale. Mâncarea, indiferent cât e de bună, poate cel mult să vă garanteze că aveți un copil “bine hrănit”. Dar asta, din păcate, nu înseamnă că este și un copil “bine crescut”. Umpleți viața copiilor cu mișcare, comunicare, atenție, entuziasm și bucurie – nu vor mai avea nevoie de mâncare, fie ea sănătosă sau nu”, conchide medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Recent Posts

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

25 de minute ago

România riscă să dispară ca nație. Rata natalităţii, la cel mai mic nivel de când se fac statistici. „Până în 2100 vor fi în jur de 14 milioane de români”

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar…

55 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

o oră ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

3 ore ago

Citeste si: