luni, octombrie 25, 2021

Mihaela Bilic, despre „comfort food”: „Consistența cremoasă face bine la creier independent de conținutul de calorii”.

În ciuda faptului că scopul principal al hranei este acela de a ne asigura supraviețuirea

și buna funcționare a corpului, există și un alt aspect care tinde uneori să treacă pe primul loc. Cu toții am trecut prin momente în care consumăm ceva mai multă mâncare față de cât avem nevoie. Sau prin momente în care mâncăm doar de poftă, pentru plăcerea gustului.

Este vorba de „comfort food” sau „mâncare pe fond emoțional”. În acele momente conectăm mâncatul cu o experiență legată de plăcere. Astfel de momente sunt firești în viața oricărei persoane, însă atunci când aceste sunt frecvente, consistente și impulsive, ele sugerează mai degrabă o foame emoțională și aduc persoanei în cauză

multe neplăceri.

„Consistența cremoasă face bine la creier independent de conținutul de calorii”

Nutriționistul Mihaela Bilic explică faptul că așa numita „comfort food” trebuie să îndeplinească anumite condiții, cele mai importante fiind textura cremoasă și legătura pe care trebuie s-o creeze, la nivel mental și emoțional, cu copilăria.

„Cum ne poate ajuta mâncarea să ne simțim bine independent de vremea de afară… sau, mai degrabă, în ciuda vremii de afară?! Ce condiții trebuie să îndeplinească un “confort food”? Trebuie să fie un produs care să ne ducă

cu gândul la copilărie și, nu în ultimul rând, să fie cremos.

Consistența cremoasă face bine la creier independent de conținutul de calorii și de nutrienți- cu cât mai bogat în zahăr sau în grăsime, cu atât mai bine. Cât despre legătura cu trecutul, mâncarea ne poate reconecta cu acele perioade din viața noastră în care ne era cald și bine, când eram hrăniți, iubiți, îngrijiți”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

Mihaela Bilic, despre „comfort food”: „Stimuli pentru simțuri. O plăcere nevinovată, accesibilă oricui”

„Comfort food”

este mâncare care oferă o valoare nostalgică sau sentimentală cuiva și poate fi caracterizată prin natura calorică ridicată, nivelul ridicat de carbohidrați sau prepararea simplă. Nostalgia poate fi specifică unui individ sau se poate aplica unei culturi specifice.

Fiecare trebuie să-și cunoască propiul gust de confort, dar să nu abuzeze de acest tip de mâncare.

„Fiecare trebuie să-și definească propriul “confort food”. Pentru mine piureul de cartofi cu unt și lapte face minuni. Iar dacă pun lângă el o salată de ardei copți, efectul e garantat! Și când zic “ardei copți” mă refer la ardeiul

Kapia dulce și cărnos pus la congelator, ca pe vremuri.

Stimuli pentru simțuri: cald cu rece, dulce cu sărat și acrișor, ferm cu onctuos și peste toate o aromă de fum cu miros de vară- o plăcere nevinovată, accesibilă oricui”, a subliniat nutriționistul.

Ultimele stiri