Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic explică cum este cel mai bine să preparăm peştele. Care este cea mai sănătoasă specie de peşte

Fie că este proaspăt, în conservă, afumat sau uscat, peştele trebuie inclus în meniul nostru cel puțin de două ori pe săptămână. Aceasta este recomandarea nutriționistei Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, din punct de vedere nutrițional, peştele face parte din categoria cărnurilor, fiind bogat în proteine, care sunt mai ușor de digerat decât cele din alte tipuri de carne: „Numim carne orice țesut muscular care are origine animală, deci ar trebui peștele să intre în aceeași categorie.

Nu mai zic de fructele de mare, care în anumite accepțiuni ar trebui permise în post. Cert este că până și fructele de mare sunt considerate diferite, nutrițional ele fac parte din aceași clasă de alimente.

Surse naturale de Omega 3

Rația de proteine recomandată ar fi de un gram de proteine la kilogram/zi. La pește avem 20-25% cantitate de proteine, proteină de calitatea întâi. Peștele este chiar mai ușor de digerat și nu pică așa de greu pentru că are mai puțin colagen și elastină, deci are niște proteine foarte ușor de digerat.”

Pe lângă proteinele ușor de digerat, peștele mai conține și Omega 3, grăsimi pe care organismul nostru nu le poate produce. Un pește mic, precum sardina, este mai bogat în Omega 3 decât un pește mare, precum somonul, explică nutriționistul: „Ce are peștele în plus? Ei bine, are aceste grăsimi monosaturate și polisaturate, cu atât mai mulți prezenți dacă peștele este de apă rece și, culmea, dacă peștele este mic. Sardina este mai bogată în Omega 3 decât somonul.

Omega 3 vine din iarbă și din alge, deci peștele mic care mănâncă alge este mai bogat în Omega 3 decât peștele mare care are nevoie de pești mici ca să strângă o concentrație de Omega 3. Grăsimile acestea extrem de valoroase, Omega 3 este cel mai bun agent antiinflamator și face bine de la creier până la piele și sinteza de hormoni, apropo de adolescențși și copii care au nevoie de grăsime pentru a sintetiza hormonii.”

Cum este cel mai bine să preparăm peştele

Medicul susţine că unul dintre cele mai bune moduri de a găti peștele este la cutor. „Gătitul la cuptor este extrem de sănătos și proteinele gătite așa sunt mai ușor de digerat, deci este fantastic de bine ce-i face acestui pește gătitul la cuptor.

O jumătate de oră la 180 de grade la cuptor și peștele este gătit, de la o jumătate de oră în sus este suficient ca peștele să fie gătit. Poate fi consumat și rece, fărămițat într-o salată, veți vedea, câteodată este mai bun decât peștele afumat”, a explicat medicul la Europa FM.

Apreciat de foarte mulți români, borșul de pește s-a aflat și el printre preferințele ascultătorilor noștri. Mihaela Bilic spune că, prin fierberea oaselor, calciul se dizolvă în zeamă și este asimilat de organismul nostru. Deci, o idee și gustoasă și sănătoasă:

„Ciorba făcută cu tot cu os, indiferent de carne, este o sursă foarte bună de calciu. Calciul se dizolvă în apă, prin fierberea oaselor el trece în acea zeamă de ciorbă. Niciodată nu ocoliți și nu aruncați lichidul în care fierbe peștele cu tot cu os, calciul este extrem de sănătos.”

Printre speciile cele mai sănătoase de peşte este cel de apă sărată, care conține o serie de minerale esențiale pentru dezvoltarea și bunăstarea organismului: „Peștele de apă sărată vine cu o mulțime de minerale: seleniu, crom, iod. Măcar pentru aportul acesta de minerale din apă includeți peștele în meniul vostru la fel de des ca și carnea.

Ar trebui ca măcar în două zile să fie prezent și dacă s-ar putea ca în una din dăți să fie pește gras și mai bine. „Să nu vă fie teamă, dacă prăjirea este corectă, uleiul nu poate pătrunde printre fibrele de pește”, a mai spus medicul nutriționist.

Nu contează modul în care cumpărați peștele, important este să-l consumați. Indiferent că e congelat, proaspăt, în conservă, afumat, important ar fi să mâncăm pește mai des fără să căutăm peștele perfect.

Cât despre urmele de mercur, e vorba doar de peștii mari, nu e cazul în peștele mic, în cel de apă dulce, nu ar trebui să facem din asta o problemă, peștele nu aduce decât beneficii, haideți să-l consumăm mai des, de două ori pe săptămână ar trebui să fie”, a conchis Mihaela Bilic.

„Consumați pește, indiferent de modul în care arată sau este gătit”

Grăsimile din pește sunt fluide, spre deosebire de cele de origine animală, un motiv în plus să includem acest tip de carne în alimentația noastră, mai spune Mihaela Bilic: „Când vorbim de grăsime animală ele sunt tari la temperatură ambientală, când vine vorba de pește nu mai vorbim de grăsime, ci de ulei, la temperatura camerei este vâscoasă, lichidă, este o grăsime care face bine la sănătate, de aceea ar trebui ca peștele să fie frecvent în meniu.”

În final, este mai important să consumăm pește decât să-l găsim pe cel perfect, care „dă bine” în farfurie. Și, chiar dacă este prăjit, acesta merită inclus în alimentația noastră:

„E mai important să mâncăm pește decât să găsim peștele perfect, iar acest pește mic considerat de o calitate mai slabă este culmea crescut neintensiv și este extrem de gustos. Să nu vă fie teamă, dacă prăjirea este corectă, uleiul nu poate pătrunde printre fibrele de pește.”

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

32 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică