Sari la conținut

TOP 5 alimente anti-îmbătrânire. Include-le neapărat în dietă!

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O viață mai lungă și mai sănătoasă este strâns legată de o dietă atentă și echilibrată, iar o dată cu înaintarea în vârstă devine din ce în ce mai important felul în care ne hrănim.

Mulţi nutriţionişti atrag atenţia că nu există o dietă anti-aging standard, dar ne putem folosi imaginaţia pentru a alcătui meniuri sănătoase cu anumite alimente care aduc beneficii certe pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, atât la nivel fizic, dar şi emoţional şi mental.

Este vorba de fructe, legume, peşte sau seminţe, care aduc un aport esenţiale de vitamine şi minerale pentru sănătatea organismului, asigurând o regenerare celulară, conform unui nou studiu publicat de naturalhealthyblog.com.

1. Avocado

Este plin de grăsimi monosaturate, este de asemenea, bogat în acid folic, vitamina B solubilă în apa care vă ajută la scaderea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate impiedica fluxul de sânge prin vasele de sânge. Mai multe studii  sugerează și că anumite componente din avocado ar putea proteja sănătatea pielii, grăbind vindecarea rănilor și reducând daunele radiațiilor UV. Este indicat să mâncaţi avocado de două ori pe săptămână.

2. Rodii

Sucul din aceste fructe biblice cu multe seminţe pot reduce riscul de cele mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea roşie. Studii recente au constatat că sucul de rodii încetineşte dezvoltarea celulelor cancerului de prostată. De asemenea, rodiile luptă împotriva radicalilor liberi, cauzatori de cearcăne și riduri.

3. Legume cu frunze verzi

Varza, fasolea verde, salata, broccolli, spanacul, urzicile sunt bogate în vitaminele A, C şi E şi abundă în antioxidanţi. Astfel, nivelul ridicat de polifenoli protejează celulele creierului de efectele cauzate de boli cronice, fiind de ajutor şi în producerea de colagen, care contribuie la menţinerea elasticităţii pielii.

4. Seminţe, migdale şi nuci

Aceste oleoginoase sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase. De pildă, nucile sunt mai bogate în omega 3 decât somonul, sunt încărcate de polifenoli, care păstrează inima sănătoasă. Au proteine mai multe decât carnea de pui. Pot fi consumate ca gustări între mesele principale ale zilei. La fel, migdalele sunt bogate în vitamina E, care ajută şi apăra în cazul expunerii prelungite la soare. Fiind un antioxidant puternic, menţine arterele sănătoase şi luptă împotriva radicalilor liberi.

5. Peşte gras

Fie că este vorba de somon, sardine sau ton, peştele gras este bogat în proteine şi acizi grasi omega-3, fiind un aliment anti-inflamator puternic, cu o multitudine de efecte benefice. Conform ghidurilor Asociaţiei Americane a Inimii, se recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel