Sari la conținut

Mihaela Bilic: „Tobă, leber şi caltaboş – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători.” Dar cum trebuie să le consumăm pentru a nu face rău organismului?

meniul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
metode de gătire a carnatilor

Din cuprinsul articolului

Meniul de Sărbători și efectele asupra organismului. Nutriţionistul Mihaela Bilic explică ce conţin toba şi caltaboşul, făcând câteva recomandări cu privire la modul în care acestea ar trebui consumate.

Mihaela Bilic explică într-o postare pe Instagram cum ar trebui consumate toba şi caltaboşul pentru a nu face rău organismului. Precizând că acestea nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%),nutriţionistul recomandă ca acestea să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.

Meniul de Sărbători

„Tobă, leber şi caltaboş – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc.

Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate.

Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului.

Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar – cât să taie gustul gras.

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi”, a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel